Loše stanje

Riječki nogometni tereni opasni za korisnike! Zabranjene utakmice na Podmurvicama, Kantridi i Belvederu

Damir Cupać

Foto: S. DRECHSLER

Foto: S. DRECHSLER

U Odjelu za sport i tehničku kulturu ističu da Komisija smatra potrebnim obaviti sanacijske radove prije svega na travnjacima, što se uklapa u programski planirano redovno održavanjeRIJEKA – Da su riječka nogometna igrališta s umjetnom travom u očajnom stanju, to znaju svi koji su nogom kročili na njih, toga su svjesni i župan Zlatko Komadina, bivši gradonačelnik Vojko Obersnel i aktualni Marko Filipović. A sada je dijagnoza katastrofalnog stanja dobila i pečat. Službeni. Komisija Županijskoga nogometnog saveza PGŽ-a donijela je odluku o zabrani odigravanja službenih utakmica na gradskim terenima zbog potencijalne opasnosti za korisnike.


Upozorenje iz HDZ-a


Na nebrigu gradske vlasti o sportskim terenima učestalo je upzoravao predsjednik riječkoga HDZ-a i predsjednik Kluba vijećnika te stranke u Gradskom vijeću Josip Ostrogović.


U travnju ove godine kao kandidat za riječkoga gradonačelnika objavio je fotografije koje su svjedočile o lošem stanju riječkih umjetnih travnjaka kojima je po služenim certifikatima davno istekao rok trajanja, a dodatan je problem nastao i zbog lošeg održavanja.


Foto: SERGEJ DRECHSLER
– Na problem derutnog stanja gradskih igrališta koji predstavljaju opasnost po zdravlje riječkih sportaša upozoravao sam još u travnju ove godine. Obišao sam sve gradske terene i uvidio da su uvjeti katastrofalni. Dosadašnja nezainteresiranost Grada i Županije da naprave nešto po ovom pitanju došla je na naplatu. Naime, komisija Županijskog nogometnog saveza PGŽ-a donijela je odluku o zabrani odigravanja službenih utakmica na gradskim terenima zbog potencijalne opasnosti za korisnike. Igralište »Robert Komen« na Podmurvicama, pomoćno igralište na Kantridi, kao i SRC Belveder nisu ispunili minimalne uvjete za odigravanje utakmica što dovodi u pitanje budućnost riječkog sporta. Ako i u drugom krugu licenciranja 15. kolovoza ove godine navedena igrališta ne dobiju potrebne licence, stotine će mladih sportaša ostati bez mogućnosti nastupanja u svojim ligama. Čak četiri riječka nogometna kluba koji u svojim školama nogometa imaju po nekoliko stotina djece na raspolaganju imaju samo tri gradska terena što nikako nije dostatno za uspješno funkcioniranje, ali jasno govori koliko Grad i Županija ulažu u našu djecu i u sport, upozorava Ostrogović. On dodaje da se godinama kao rješenje navodi gradnja novog igrališta na Kampusu, ali da se taj projekt nije maknuo s mrtve točke.


Foto:  SEGEJ DRECHSLER


– O cijeloj toj situaciji i o budućim ulaganjima u sportsku infrastrukturu postavio sam pitanje na Županijskoj skupštini. Dobio sam odgovor župana Komadine, konkretan plan i vremenski okvir županijskih ulaganja u dva nogometna igrališta u gradu Rijeci – nogometno igralište Belveder u 2022. godini te pomoćno igralište Kantrida u 2023. godini, kao i interes za izgradnju igrališta na Kampusu. Moram pohvaliti da je Županija u rebalansu proračuna osigurala milijun kuna za nogometno igralište »Robert Komen« koje će se po Zakonu o proračunskim sredstvima, htjeli – ne htjeli, morati utrošiti u ovoj kalendarskoj godini jer u protivnom propadaju. Naravno, u to bi se trebao puno aktivnije uključiti i sam Grad Rijeka, odnosno Grad Rijeka trebao bi biti predvodnik cijele ove priče o obnovi i ulaganju, a sami vidimo da nije, naglasio je Ostrogović.


Sanacija ljeti


Odjel za sport i tehničku kulturu potvrdio je da je Komisija za pregled igrališta i sportskih objekata Nogometnog saveza PGŽ-a krajem lipnja ove godine donijela zaključak da se igrališta »Robert Komen«, SRC Belveder i pomoćno igralište Kantrida ne mogu koristiti za održavanje službenih utakmica.


– Komisija smatra potrebnim napraviti određene sanacijske radove prvenstveno na travnjacima, što se uklapa u programski planirano redovno održavanje travnjaka nogometnih igrališta tijekom ljetnih mjeseci, kada se radovi jedino i mogu izvesti, s obzirom na pauzu u treninzima i natjecanju. U sklopu planiranog redovnog održavanja već je dovršena sanacija travnjaka na SRC-u Belveder vrijedna 150.000 kuna, a do kraja kolovoza bit će dovršena i sanacija preostalih dvaju spomenutih nogometnih igrališta.


Osim toga, podsjećamo da je predviđena rekonstrukcija svih nogometnih igrališta s umjetnom podlogom, u kojem smislu je postignut i odgovarajući sporazum s Primorsko-goranskom županijom o zajedničkom investicijskom ulaganju, o čemu je potpisano i odgovarajuće pismo namjere, čime će se sustavno podići kvaliteta nogometnih igrališta, a time i sami uvjeti za bavljenje sportom – naveli su u Odjelu gradske uprave za sport i tehničku kulturu.


Potvrda iz Županije

Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina je na posljednjoj sjednici Županijske skupštine potvrdio plan realizacije sufinanciranja zamjene travnjaka na trima vanjskim igralištima u Rijeci, počevši s ulaganjem u igralište »Robert Komen« na Podmurvicama.


– Održan je sastanak s riječkim gradonačelnikom Markom Filipovićem i napravljen dogovor kako ovo neće biti jedino igralište. Cilj je svake godine u proračune uvrstiti po jedno – izjavio je župan Komadina. Tako je milijun kuna osigurano rebalansom proračuna za nogometno igralište »Robert Komen« u 2021. godini, a na jednak je način planirano sudjelovanje u uređenju igrališta SRC-a Belveder i pomoćnog igrališta stadiona Kantrida 2022., odnosno 2023. godine. (S. G.)