Međunarodna konferencija

Riječki Medicinski fakultet prvi put na jednom mjestu okuplja sve dionike medicinske naobrazbe u Hrvatskoj

Ingrid Šestan Kučić

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Na Medicinskom fakultetu u Rijeci od 30. ožujka do 2. travnja održava se međunarodna konferencija "MedRi 2023 - First International Conference on Teaching and Learning in Medical Education"MedRi 2023 – First International Conference on Teaching and Learning in Medical Education” naziv je višednevne međunarodne konferencije koju zajedničku organiziraju Medicinski fakultet u Rijeci, Texas Tech University Health Sciences Center El Paso (USA), Hrvatska liječnička komora, Sveučilište u Rijeci i Klinički bolnički centar Rijeka, uz potporu Dekanske konferencije, Hrvatskoga liječničkog zbora, Inovativne farmaceutske inicijative i Hrvatskog gastroenterološkog društva, kao i pokroviteljstvo Ministarstva znanosti i obrazovanja i Ministarstva zdravstva.


U sklopu konferencije bit će održan i satelitski simpozij “First International Student Symposium on Future Doctors Educating the World”, a oba događanja će biti održana u Lovranu od 31. ožujka do 2. travnja, uz posebne pretkonferencijske događaje, koji će biti održani u Guvernerovoj palači u Rijeci 30. ožujka, a riječ je o Dekanskoj konferenciji.


Prema riječima dekana Medicinskog fakulteta, izv. prof. dr. Gorana Hauesera Konferencija će uživo okupiti 400 sudionika, dok se online sudionika očekuje do tisuću.

Namijenjena je medicinskim i drugim edukatorima u zdravstvenoj profesiji, upravama, studentima medicine i drugih studija u području zdravstvene profesije, specijalizantima, administratorima i svima koji sudjeluju u medicinskoj edukaciji. Na konferenciji će biti održano više od 110 izlaganja, prisustvovat će više od 70 pozvanih predavača te 30 studentskih udruga i organizacija iz deset država.


Na MedRi 2023 konferenciji će se po prvi put u Hrvatskoj na jednom mjestu okupiti predstavnici svih dionika medicinske izobrazbe, od studenata do donositelja odluka, a s obzirom na to da je unaprjeđenje kvalitete medicinske izobrazbe izravno povezana s kvalitetom zdravstvene skrbi, konferencija je od velikog značaja za širu javnost.


Prvog dana, 30. ožujka u Guvernerovoj palači, bit će održani pretkonferencijski događaji pod nazivom “Izazovi i budućnost medicinske izobrazbe u Republici Hrvatskoj”, u sklopu kojih će biti provedene četiri panelne rasprave, a prva je Dekanska konferencija.Prema najavama prof. dr. Slavka Oreškovića, dekana Medicinskog fakulteta u Zagrebu i predsjednika Dekanske konferencije, taj će događaj okupiti dekane hrvatskih medicinskih fakulteta te Medicinskog fakulteta u Mostaru.


– Dekanska konferencija je zamišljena da kroz konstruktivni dijalog pokušamo doći do određenih stavova i rješenja o gorućim problemima, koji se prvenstveno tiču edukacije, ali i svih drugih problema koji proizlaze iz toga, pojasnio je prof.dr. Orešković.


Ostali paneli bit će posvećeni izazovima i budućnosti izobrazbe studenata medicine i specijalizanata, kao i pitanjima vezanima uz uspostavljanje novog Hrvatskog kvalifikacijskog okvira za područje medicinske izobrazbe.


Sljedeća tri dana, u hotelu Excelsior u Lovranu bit će predstavljeni trendovi i primjeri dobre prakse medicinske edukacije u Hrvatskoj i svijetu, dok će posljednjeg dana konferencije, dekani svih medicinskih fakulteta potpisati Lovransku deklaraciju, koja će sadržavati zaključke konferencije, kao i kratkoročne i dugoročne ciljeve kojima će se fakulteti obvezati na donošenje promjena.


Dodajući da je obrazovanje liječnika specifično, jer radi se o reguliranoj profesiji, prof. dr. Nada Čikeš, dopredsjednica European Union of Medical Specialists i profesorica emerita Medicinskog fakulteta u Zagrebu, posebno se osvrnula na obrazovanje specijalizanata naglasivši da su sve zemlje EU pred velikim izazovom koji se odnosi na implemetaciju i ujednačavanja novih preporučenih metoda podučavanja, učenja i ocjenjivanja.– Upravo iz tog razloga konferenciju MedRI 2023. smatram izrazito dobrodošlom u pravom trenutku, kazala je prof.dr. Čikeš.


MedRi 2023 konferencija je konačni proizvod svih napora i iskoraka koji su učinjeni na Medicinskom fakultetu u Rijeci s ciljem podizanja kvalitete nastavnog procesa u posljednje dvije godine, od reforme kliničke nastave do uspostavljanja službenog sustava unaprjeđenja nastavničkih kompetencija.


Jedan od najopsežnijih procesa bio je osmišljavanje i izrada Moderne i praktične medicinske edukacije, jedinstvenog i inovativnog programa cjeloživotnog obrazovanja namijenjenog medicinskim edukatorima koji sudjeluju u provođenju nastave na studiju medicine i drugim studijima u zdravstvenoj profesiji.


Naglašavajući kako sve promjene ne bi bile moguće bez unapređenja i usavršavanja nastavničkih kompetencija, prof. dr. Sanja Kupešić, počasna predsjednica Organizacijskog odbora MedRi 2023 konferencije i prodekanica za razvoj na Medicinskom fakultetu Texas Tech University Health Sciences Center El Paso, zaključila je da je upravo u tome važnost najavljene konferencije riječkog Medicinskog fakulteta.