Polugodišnji rezultati

Unatoč krizi zbog pandemije riječki JGL ostvario dvoznamenkasti rast

Portal Novi list

Foto V. KARUZA

Foto V. KARUZA

vo je sjajan rezultat jer govori kako smo uspjeli izgraditi dovoljno veliko i rastuće poslovanje u Ukrajini, Kazahstanu, BiH, Bjelorusiji i B2B tržištima, a time i smanjili ovisnost o pojedinim tržištima, ističe Mislav Vučić, glavni izvršni direktor JGL-a.“U prvoj polovici ove godine JGL je u farmaceutskom dijelu poslovanja nastavio s trendom rasta prihoda i operativne profitabilnosti. Naime, poslovni prihodi JGL Pharme, sukladno preliminarnim, konsolidiranim rezultatima, dosegnuli su rekordnih 355 milijuna kuna. To čini rast od 16 posto, u uvjetima otežanog poslovanja zbog pandemije s koronavirusom, koja je dovela do naglog usporavanja potražnje u drugom kvartalu. Međutim, čak i u tim okolnostima JGL je uspio ostvariti dvoznamenkasti rast i rast brži od tržišta. Taj rezultat je tim veći, s obzirom da je zabilježen pad prodaje u Rusiji i Hrvatskoj, dva najveća tržišta JGL-a”, navodi se u priopćenju. 


“Ovo je sjajan rezultat jer govori kako smo uspjeli izgraditi dovoljno veliko i rastuće poslovanje u Ukrajini, Kazahstanu, BiH, Bjelorusiji i B2B tržištima, a time i smanjili ovisnost o pojedinim tržištima. Rusija je i dalje naše najveće tržište, na kojem smo ostvarili 33 posto prihoda u prvoj polovici ove godine, ali je to  smanjenje s 39 posto udjela lanjske godine. Međutim, ono što nas posebno veseli je rast u B2B biznisu za čak 87 posto. Time potvrđujemo konkurentnost JGL-a na europskoj sceni te osiguravamo jako važan izvor novih prihoda, u kojem nemamo rizik tečajnih razlika”, ističe Mislav Vučić, glavni izvršni direktor JGL-a. 


U JGL-u nastavljaju i sa smanjenjem duga i zaduženosti, unatoč financijskom šoku zbog pandemije. Na kraju prve polovice godine faktor zaduženosti (neto dug/EBITDA) dodatno je snižen s 2.8x s kraja 2019. godine, na 2.2x. 
“S obzirom da smo imali snažan rast prihoda, a istodobno smo dobro kontrolirali troškove, u prvoj polovici 2020. smo povećali operativnu profitabilnost (EBITDA marža) s 13,5 na 17,7 posto. Povećanje profitabilnosti za 4 posto p.p. je uistinu izvanredan rezultat”, tumači Vučić i napominje da su u istom razdoblju imali negativan utjecaj tečajnih razlika u iznosu od 15,5 milijuna kuna. Izvrsnim rezultatima u prodaji te efikasnim upravljanjem troškovima, uspjeli su skoro u potpunosti nadoknaditi taj trošak.  


U JGL-u ističu i kako u drugoj polovici godine nastavljaju s istom poslovnom strategijom koja uključuje još bržu i fokusiraniju prilagodbu potrebama kupaca, prodaji i izvozu, kao i dodatno širenje suradnji u ključnim terapijskim segmentima oftalmologije i otorinolaringologije. 


Poslovni prihodi na razini Grupe, uključujući ljekarnički dio poslovanja kroz ZU Pablo  i segment dijetetike i kozmetike kroz tvrtku kćer Adrialab, u prvoj polovici 2020. također bilježe 16 posto rasta i dosežu 453 milijuna kuna. Operativna dobit (EBITDA) JGL Grupe iznosi 71 milijun kuna, što čini rast od 54 posto u odnosu na prvih šest mjeseci prošle godine, dok je dobit prije oporezivanja 28 milijuna kuna, navodi se u priopćenju.