Pod sloganom "Znanost i umjetnost"

Riječki Festival znanosti od 18. do 22. travnja: Građani pozvani u znanstvene kafiće

Ingrid Šestan Kučić

Foto: Ivica Tomić

Foto: Ivica Tomić

U sklopu Festivala bit će organizirano čak 150 događanja na 19 lokacijaRIJEKA  - Više od 150 događanja na 19 lokacija održat će se od 18. do 22. travnja u okviru 14. Festivala znanosti koji se ove godine održava na temu »Znanost i umjetnost«. Samo otvorenje manifestacije bit će u ponedjeljak u 11 sati u Gradskoj vijećnici, a prema riječima predsjednice Organizacijskog odbora Festivala Vedrane Mikulić Crnković, Rijeka živi Festival znanosti i puno prije nego sama manifestacija započne.


– Puna dva mjeseca prije festivala polaznici 17 škola i 14 vrtića radili su projekte koje će idućeg tjedna u okviru manifestacije predstaviti. Ove smo godine priremili bogat program koji obuhvaća sve uzraste, a poseban poziv građanima upućujem za sudjelovanje u znanstvenim kafićima koji će se održavati u Akvariju na Kampusu s različitim temama od evolucije i dizajna, istine i zablude o lijekovima pa do prava na pobačaj i od zanstvene fantastike do stvarnosti, najavila je Mikulić Crnković.


Iz bogatog programa predsjednica organizacijskog odbora na jučerašnjoj je konferenciji za novinare izdvojila i dvije izložbe, a riječ je izložbi »Fotogenička znanost« koja će se u suradnji s Češkom akademijom znanosti održati na Građevinskom fakultetu te izložbi »Imaginary – čarobna matematika« čiji će domaćin biti Odjel za matematiku, a organizira se u suradnji s njemačkim institutom Mathemarisches Forschungsinstitut Oberwolffach.
Mikulić Crnković poseban je naglasak stavila i na otvoreni dan Odjela za biotehnologiju, matematiku i informatiku koji će se održati 19. travnja, a tijekom dana na jednoj lokaciji organizirat će se čak 50 događanja. Odjeli su za svoje posjetitelje pripremili radionice, predavanja i cjelodnevno razgledavanje laboratorija, a održat će se i šahovski turnir.


– Uz odjele koji tradicionalno, kao i Pomorski fakultet sudjeluju u festivalu, ove se godine u Festival uključio i Medicinski fakultet također s bogatim programom dana otvorenih vrata koji će se održavati 20. i 21. travnja, a kao i prijašnjih godina ovogodišnji su nam partneri Prirodoslovni muzej i Astronomski centar, kazala je Mikulić Crnković.


U sklopu manifestacije svakodnevno će od 12 do 14 sati na Korzu biti štand na kojem će građani moći promatrati kako znanost kreira umjetnost pod nazivom »Znanost na Korzu«. Prema ocjeni prorektorice za investicije i razvoj riječkog Sveučilišta Nevenke Ožanić, Festival znanosti svake godine ima sve bolji program koji Sveučilište u Rijeci ove godine financijski podupire sa sto tisuća kuna. Potporu manifeastaciji od samih početaka daje i Grad Rijeka, a pročelnica Odjela gradske uprave za odgoj i obrazovanje Sanda Sušanj kao posebnu vrijednost manifeastacije istaknula je njenu dostupnost posjetiteljima svih uzrasta.