Prodaja kalendara

Riječki dečki uručili Dječjoj bolnici Kantrida ček od 50.000 kuna

Sanja Gašpert

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Prikupljenim sredstvima kupljeni dječji bolnički električni krevet i sterilizatorPredstavnici humanitarne udruge Riječki dečki uručili su Zavodu za hematologiju, onkologiju i kliničku genetiku Klinike za pedijatriju KBC-a Rijeka simboličan ček s iznosom od pedeset tisuća kuna, prikupljenih tijekom trajanja humanitarne akcije prodaje kalendara Riječki dečki 2021.


Udruga je prodala ukupnu tiražu od tisuću komada kalendara i prikupila planirana sredstva u iznosu od 50 tisuća kuna za potrebe malih pacijenata Zavoda za hematologiju, onkologiju i kliničku genetiku Klinike za pedijatriju KBC Rijeka te cjelokupni iznos uplatila 19. ožujka ove godine na žiro račun KBC-a Rijeka, ali je zbog situacije s koronavirusom i propisanih epidemioloških mjera simbolično uručenje održano tek sada.


– Ovo je već 25. po redu naš humanitarni projekt prodaje kalendara Riječki dečki, što znači da ga provodimo već punh 25 godina. U tih 25 godina za humanitarne namjene prikupili smo ukupno više od milijun kuna.
Prvih dvadeset godina prikupljali smo sredstva za Dječji dom Oštro u Kraljevici, potom sljedeće dvije godine za dvoje mladih bolesnika, odnosno njihovo liječenje, a posljednje tri godine sredstva prikupljena prodajom kalendara Riječki dečki usmjeravamo prema Dječjoj bolnici Kantrida, odnosno najmlađim pacijentima, kazala je inicijatorica projekta Dunja Pavešić, dodajući kako će se ova humanitarna akcija nastaviti i ubuduće.


Na vrijednoj donaciji zahvalila se predstojnica Klinike za pedijatriju u Kliničkom bolničkom centru Rijeka, prof. dr. Jelena Roganović, koja je kazala kako su prikupljenim sredstvima kupljeni dječji bolnički električni krevet i sterilizator.


Nabavljeni krevet odlikuje velika funkcionalnost i električno podešavanje za akutnu i kroničnu njegu djece, a njegova je sigurnost po najnovijim zdravstvenim standardima.


S obzirom da je boravak djece u bolnici za njih traumatično iskustvo, krevetić ima i dodatnu prednost, a to je estetska ugoda jer je ukrašen medvjedićima i balonima, pa djeci pruža atmosferu njihova doma.


Uz krevetić, nabavljen je i uređaj za suhu sterilizaciju instrumenata i pribora, koji je do sada bio samo na lokalitetu operacijske sale.


S obzirom na 25. godišnjicu projekta, tema ovogodišnjeg kalendara bili su 25. godišnjaci, a jedan među njima, student šeste godine medicine Dorian Tokmadžić, koji je bio jedan od modela na kalendaru, prisustvovao je i uručenju donacije na Kantridi.


Priključio sam se ovoj humanitarnoj akciji jer mi je zadovoljstvo sudjelovati u projektima koji pomažu najpotrebitijima, bolesnima, nemoćnima. Poručujem svima koji to nisu učinili ove, da kupe kalendar za sljedeću godinu i tako pomognu, kazao je Tokmadžić.


Inače, u produkciji projekta sudjelovali su Dunja Pavešić, Emira Brkić Karninčić, Ana Rendić, Marta Damijani i Afrodita Lekaj.