Kino

Riječki Cinestar otvorio vrata filmoljupcima: “Jedva smo dočekali”

Robert Šimonović

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Prije polaska u kino, važno je imati na umu nove preporučene mjere zaštite kojih se potrebno pridržavatiSljedeća vijest zasigurno će razveseliti brojne ljubitelje filmske umjetnosti. Blitz – CineStar u četvrtak je napokon otvorio vrata posjetiteljima!


Kao što već svi znamo, pandemija koronavirusa zahvatila je i filmsku industriju, stale su filmske produkcije, brojni filmski festivali su otkazani. No došlo je vrijeme kada ponovno možemo uživati u omiljenim filmovima ispred glomaznog kinoplatna.


Mi smo posjetili riječki Cinestar na dan njegova otvorenja jer nas je zanimao odaziv posjetitelja. Moramo priznati da je on bio poprilično slab, a jedan od razloga vjerojatno je nedovoljna informiranost ljudi o otvorenju samog kina, a moguće je i da među ljudima još uvijek vlada strah od koronavirusa.
Među malobrojnim posjetiteljima sreli smo sramežljive sestre Saru i Natali koje nam otkrile što su došle pogledati.


– Došle smo pogledati akcijsku komediju “Otkrila sam špijuna”. Inače smo često odlazile u kino pa smo jedva dočekale vijest o ponovnom otvaranju Cinestara, rekle su nam.


Foto galerija: Riječki Cinestar otvorio vrata Foto: Marko Gracin


Sreli smo i Eni i Filipa koji su u kino došli iz puke dosade, a inače nisu toliko česti posjetitelji kino dvorana.


– Vijest o ponovnom otvaranju kina vidjeli smo na Facebooku. Bilo nam je dosadno, nismo znali što bismo, i eto, odlučili smo doći u Cinestar kada već dugo nismo bili, rekli su nam kroz smijeh.


U svakom slučaju, sada kada znate da je riječki Cinestar otvorio vrata posjetiteljima, ne preostaje vam drugo nego zaputiti se prema 5. katu Tower Centra. U prvom tjednu najavljene su premijere filmova – “Bijesan”, “Još uvijek vjerujem”, “Brahms: Dječak II”, kao i animiranih filmova – “Naprijed” i “Kapetan Sabljozubi i magični dijamant”.


Dugoočekivani “Teret” Christophera Nolana, jedan od filmova s najizdašnijim budžetom ikad snimljenim u Hollywoodu, na rasporedu je 27. kolovoza.


Ipak, prije polaska u kino, važno je imati na umu nove preporučene mjere zaštite kojih se potrebno pridržavati.


Sukladno propisanim mjerama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, kapacitet dvorana bit će limitiran, na način da će “online” sustav prodaje ulaznica, kao i blagajne, automatski blokirati prodaju jednog sjedala između dvije različite grupe gledatelja, što znači da ćete od prvih susjeda biti odvojeni jednim praznim sjedalom s vaše lijeve i desne strane.


Cinestar je također produljio razmake izmeđe početaka i završetaka filmova kako bi se broj potencijalnih posjetitelja u predvorju značajno smanjio. Novost je i mogućnost kupnje hrane i pića “online”, istovremeno s kupnjom ulaznica, također kako bi se smanjilo nepotrebno čekanje u dugim redovima.


Izvršna direktorica i članica uprave Blitz – Cinestara Jadranka Islamović povodom otvorenja zahvalila je Stožeru civilne zaštite Republike Hrvatske, Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo i Ministarstvu kulture i medija RH na potpori i razumijevanju za cijelog trajanja ove krize.


– Vrijeme od zatvaranja do ponovnog otvaranja kina iskoristili smo za planiranje i provođenje svih potrebnih mjera usmjerenih na zaštitu zdravlja zaposlenika i posjetitelja kina.


Pripremili smo kinodvorane za novi prijem posjetitelja, proveli smo dezinfekciju, uspostavili nove higijenske standarde i njihovo održavanje te upoznali zaposlenike sa zaštitnim procedurama i postupcima, tako da otvaranje dočekujemo posve spremni.


Svi smo željni zabave, ali moramo ostati odgovorni, zdravlje i sigurnost posjetitelja kao i naših zaposlenih nam je prioritet, rekla je Islamović.