TO SU GODINE!

Riječka suberbaka Jeka proslavila 102. rođendan. Imala je posebnu želju za proslavu – pečeno janje

Jako sam uzbuđena, ali neizmjerno sretna jer sam i ove godine okružena sa svojim najmilijima. Moja je obitelj velika i svaka prilika za okupljanje me veseli, kazala je Jeka Brkljača, rođena 20. rujna 1919. godine u Bjelini kraj Benkovca, a od 1951. godine živi u RijeciRIJEKA – U krugu najuže obitelji i prijatelja, baka Jeka Brkljača s Banderova, jedna od najstarijih, ako ne i najstarija Riječanka, u svom je domu u Velebitskoj ulici proslavila 102. rođendan.


Kao ni prethodnih godina, kada je proslavila 100. a onda i 101. rođendan, ni ove godine nije nedostajalo torti i kolača, kuća je mirisala po svježem cvijeću kojeg je bilo u izobilju, poljubaca i zagrljaja zbog još uvijek prisutne epidemije koronavirusa bilo je nešto manje, a po bakinoj želji stiglo je i pečeno janje, jer bez toga, kako je kazala sada već stalna gošća naše rubrike »stogodišnjaci«, nema prave rođendanske proslave.


Ljubav i sloga


– Jako sam uzbuđena, ali neizmjerno sretna jer sam i ove godine okružena sa svojim najmilijima. Moja je obitelj velika i svaka prilika za okupljanje me veseli. Kako sam rekla i prilikom proslave stotog rođendana, upravo su ljubav, sloga i zajedništvo tajna dugovječnosti i recept za dug život, kazala je uzbuđena slavljenica, koja je bez problema izdržala višesatnu rođendansku proslavu.
Jeka Brkljača, rođena Ušljebrka, rođena je 20. rujna 1919. godine u mjestu Bjelina kod Benkovca. S nepunih sedamnaest godina udala se za Šimu, s kojim se 1951. doselila u Rijeku. Rodila je petero djece – Mariju, danas nažalost pokojnu, Nevenku, Stoju, Nikolu i Boška. Ima devetero unučadi, jedanaestero praunučadi, a od prije tri godine je i šukunbaka danas trogodišnje djevojčice Pije. Jednom riječju – superbaka. Cijeli život bila je domaćica te se brinula o obitelji, a već punih pedeset godina je udovica, 1971. godine umro joj je suprug, nakon trideset i pet godina braka.
Okružena je ljubavlju, brigom i pažnjom svih članova obitelji, a svakodnevno brigu o njoj vode sin Nikola Brkljača sa suprugom Dragicom i kćeri Helenom koji žive na katu obiteljske kuće, dok je baka Jeka u prizemlju.


Dobro spava


– Naša baka Jeka je odlična, zdravlje je dobro služi, bistra je u glavi i s njom možete o svemu pričati. Nažalost, u siječnju ove godine je pala, od tada se boji sama hodati i ide uz pomoć hodalice ili našu pomoć. Pije tablete za srce i tlak, aspirin svaki dan, a ostalo je sve u redu. I dalje dobro spava, pored kreveta ima zvonce kojim se služi ako nas zatreba noću, ali to se rijetko događa. Dobro jede, sve voli jesti, posebno janjetinu. I dalje redovito gleda televiziju, voli pogledati vijesti i komentirati s nama. Sama se javlja na telefon i mobitel, evo, danas je cijeli dan zovu čestitari i ona sa svima razgovara, rekla je snaha Dragica Brkljača.


Baka Jeka i dalje je gotovo svakodnevno uključena u živote svih članova svoje mnogobrojne obitelji, razasute diljem svijeta, koje je, kroz više od stoljeća svoga života, naučila ljubavi i zajedništvu. Unatoč činjenici da je kao dijete ostala bez majke i odrastala u neimaštini, u njezinoj obitelji ljubavi nikada nije nedostajalo. Uz ljubav i s ljubavlju odgajala je i svoju djecu, a ljubav danas dijeli sa svojim potomcima.