Crkva

Riječka nadbiskupija upravo objavila nova pravila: Evo što to znači za mise, sprovode i ispovijedi

Mirjana Grce

Ilustracija S. Drechsler

Ilustracija S. Drechsler

Isto tako, određeno je da se neće održati nedjeljna korizmena hodočašća u katedralu sv. Vida sve do kraja korizme, a svi su pozvani pratiti upute Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Ministarstva zdravstva te postupati sukladno njihovim preporukamaNovim odredbama u cilju prevencije zaraze od koronavirusa riječki nadbiskup mons. dr. Ivan Devčić odredio je da se u Riječkoj nadbiskupiji obustave svi liturgijski obredi koji prelaze broj od sto vjernika te da se liturgijski obredi obvezno obustave i tamo gdje, uz taj brojčani uvjet, nije moguće osigurati jedan metar razmaka između vjernika.


Nadbiskup poziva na odgovorno ponašanje svih, i svećenika i vjernika, a nove je odredbe donio nakon savjetovanjanja, te prijedloga načelnika Stožera za civilnu zaštitu PGŽ-a da se na području cijele nadbiskupije do 3. travnja obustavi sve liturgijske obrede. Tako poručuje da se u ovom zahtjevnom vremenu „kao odgovorni ljudi i vjernici povjeravamo profesionalnosti i stručnosti mjerodavnih medicinskih ustanova i njihovim djelatnicima, kojima od srca zahvaljujemo na stručnom i ustrajnom radu“.


U vezi sudjelovanja na vjerskim slavljima, uz već poznate odredbe, vjernicima se poručuje neka se pridržavaju preporuka i općih mjera zaštite. Posebno se naglašava da na mise i druga vjerska okupljanja ne dolaze djeca, starije osobe i osobe s kroničnim bolestima, osobe sa simptomima infekcije dišnih putova, i oni koji su bili u područjima zahvaćenim širenjem zaraze ili u doticaju s oboljelima od koronavirusa. Naravno, kako je poznato, misna slavlja se mogu pratiti i iz svojih domova – putem televizijskih i radijskih prijenosa.
– Gdje se odluči da nije moguće održati liturgijske obrede, neka svećenik sam bez naroda (sine populo) služi dnevne preuzete misne nakane bez odgode. Neka se obustave sve druge pastoralne neliturgijske aktivnosti; neka se župna kateheza obustavi sve dok traje obustava nastave u školama. Sprovodi i mise zadušnice neka se služe samo u krugu obitelji; ispovijedi neka budu samo pojedinačne u sakristijama ili većim prozračnim prostorijama. Stoga neka se nigdje ne organiziraju velike korizmene ispovijedi. Neka se redovito i često provjetravaju i održavaju čistima crkve i drugi molitveni prostori. Svi svećenici Riječke nadbiskupije, kako dijecezanski tako i redovnički, dužni su bez iznimke postupati u skladu s navedenim uputama koje ih prije svega obvezuju u savjesti i poslušnosti. Onaj tko odstupi od navedenih uputa čini to na vlastitu odgovornost za možebitne posljedice, navodi, među ostalim, nadbiskupijski portal.


Isto tako, određeno je da se neće održati nedjeljna korizmena hodočašća u katedralu sv. Vida sve do kraja korizme, a svi su pozvani pratiti upute Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Ministarstva zdravstva te postupati sukladno njihovim preporukama.


U riječkim župnim crkvama, kao i u Trsatskom svetištu, već je jučer na misama bilo znazno manje vjernika nego inače na nedjeljnim euharistijskim slavljima.


–Zahvaljujem ljudima, i pohvaljujem njihovu razboritost i odgovornost da ne dovode u opasnost i sebe i druge, poručuje fra Bernard Barbarić, trsatski gvardijan.