MOLITVENA OSMINA

Riječka ekumenska molitva u katedrali: “Neka djela ljubavi budu naša ekumena”

Mirjana Grce

Foto: S. DRECHSLER

Foto: S. DRECHSLER

Neka djela ljubavi, angažiranost oko onih kojima je pomoć potrebna budu naša ekumena – i budimo zahvalni što možemo tako živjeti, poručila je Melanie Ivančević, pastorica riječke Evangeličke crkveRIJEKA – Važna nam je ekumena, važno nam je moliti za jedinstvo Crkve, ne samo danas kada je završno slavlje Ekumenske molitvene osmine. Susrećemo se i tijekom godine na drugim događanjima, a ova završna molitva Ekumenskog molitvenog tjedna zapravo je samo zaziv Bogu da blagoslovi svu ekumenu i sve zajedništvo u kojem živimo i tijekom godine.


Gladni pravde


Ovogodišnje geslo oko kojega se okupljaju razne kršćanske zajednice u svijetu je iz proroka Izaije – »Učite se dobrim djelima: pravdi težite«. Svi smo gladni pravde u bilo kojem smislu te riječi, gladni smo oproštenja, ljubavi, zajedništva i susreta, razumijevanja, i ostat ćemo gladni dok god se ne učimo dobrim djelima. Kad dovoljno dugo hodimo tim putom i živimo na taj način, to je već navika, promijenjena narav, obraćenje koje se dogodilo zbog milosti Božje. Neka djela ljubavi, angažiranost oko onih kojima je pomoć potrebna budu naša ekumena – i budimo zahvalni što možemo tako živjeti, poručila je među ostalim Melanie Ivančević, pastorica riječke Evangeličke crkve u propovijedi koju je sinoć održala na ekumenskom molitvenom susretu u katedrali sv. Vida.


Foto: S. DRECHSLER


Tri kršćanske crkve


Taj riječki molitveni skup – posljednjeg dana ovogodišnje Svjetske molitvene osmine za jedinstvo kršćana – predvodili su predstavnici triju kršćanskih crkava. Iz Katoličke crkve vlč. Mario Gerić, voditelj Povjerenstva za ekumenizam i dijalog Riječke nadbiskupije, pastorica Evangeličke crkve Melanie Ivančević te iz riječke Baptističke crkve Ruben Sečen, no okupljenima su prenijeli pozdrave Giorgia Grlja, pastora riječke Baptističke crkve i Ilije Hristodulova u ime Makedonske pravoslavne crkve u Rijeci, koji zbog bolesti na skup nisu mogli doći.
– Pozvani smo na životnu uronjenost u Krista. On stvara zajedništvo u nama, među nama. Tri su temeljne stvarnosti našeg zajedništva, našeg puta – zajedništvo i sudjelovanje, a plod toga iskustva je zajedničko poslanje s ljubavlju za čovjeka, za ovaj svijet, među ostalim je rekao vlč. Gerić zaključujući molitveni susret.