Teško stanje

Riječka bolnica puni se daleko brže nego u trećem valu: ‘Pacijenti su sve mlađi i uglavnom necijepljeni’

Barbara Čalušić

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Na odjelima s imunokompromitiranim pacijentima pacijenti i osoblje svaka dva do tri dana se testiraju kako bi izbjegli prodor virusa, potvrdio je Ružić



RIJEKA – Visoke dnevne brojke novih slučajeva zaraze koronavirusom u Hrvatskoj sve se više odražavaju na preopterećenost bolnica. Ministar zdravstva Vili Beroš jučer je tijekom aktualnog prijepodneva u Saboru istaknuo da situacija u zdravstvenim ustanovama nije laka te da se sustav prilagođava koliko je moguće, a nakon što su pomoć u kadru zatražile varaždinska i čakovečka bolnica, organizira se pomoć za i bolnice u Splitu i Pakracu. Samo u trećem valu, kako je kazao, bila su preraspodijeljena 1.544 zdravstvena djelatnika, odnosno 500 liječnika i 860 sestara.


– Bolnice u Varaždinu i Čakovcu tražile su i dobile pomoć, a u tijeku je organiziranje pomoći za bolnice u Pakracu i Splitu, rekao je Beroš, apeliravši na građane da se cijepe i na taj način rasterete zdravstveni sustav.


Iako još uvijek ima dovoljno kapaciteta za COVID-pacijente, u Kliničkom bolničkom centru Rijeka COVID-odjeli se ubrzano pune. Jučer se u bolnici liječilo 166 bolesnika s dijagnozom COVID-19, od čega njih 18 uz pomoć respiratora. Ravnatelj KBC-a Rijeka prof. dr. Alen Ružić jučer je ocijenio da ga trend popunjavanja bolnice zabrinjava.


Pacijenti sve mlađi




– U bolnici imamo 166 bolesnika, a dan ranije imali smo ih 156. Posebno nas zabrinjava, i naši djelatnici tu čine sve što mogu, relativno velik priljev novih bolesnika koji je po danu značajno veći nego u prethodnom valu. Pacijenti su sve mlađi, a dominiraju necijepljeni pacijenti s teškim i srednjim teškim oblicima bolesti, rekao je Ružić, naglasivši da u trenutnoj situaciji bolnički sustav treba maksimalno štititi jer se stalno otkrivaju nova lica bolesti COVID-19.


Prema njegovim riječima, u bolnici je redovnim testiranjem obuhvaćeno 200-tinjak zaposlenika, uglavnom administrativnog osoblja. No, na pojedinim odjelima, unatoč činjenici što je osoblje cijepljeno, obavljaju se redovna testiranja zaposlenika i pacijenta, kako bi se mogućnost prodora virusa u bolnicu svela na minimum.


– Na odjelima s imunokompromitiranim pacijentima pacijenti i osoblje svaka dva do tri dana se testiraju kako bi izbjegli prodor virusa u sustav, potvrdio je Ružić.


U riječkoj bolnici jučer su od posljedica koronavirusa preminule četiri osobe, od kojih je jedna bila s prebivalištem iz Ličko-senjske županije. U Primorsko-goranskoj županiji jučer je zabilježeno 540 novih slučajeva zaraze na ukupno 2.593 obrađena testa. Broj aktivnih slučajeva iznosio je 4.346.