Nogometno ogledalo

Riječka blagdanska rasprodaja

Orlando Rivetti

Snimio Roni BRMALJ

Snimio Roni BRMALJ

U posljednja četiri nastupa bacili su »bijeli« u vjetar čak šest bodova. Remiji protiv Osijeka, Intera i Slaven Belupa. Riječanima treba odmor. Jer, Kek je izgubio momčad...Dinamo 42, Rijeka 40, Hajduk 36… Vrh ljestvice HNL-a uoči posljednjih 90 minuta. Riječani niti u šestom nastupu nisu uspjeli pronaći lijek za »farmaceute«. Iako je Marin Tomasov, najbolji igrač polusezone, čovjek koji igra s osmijehom na licu, zabio gol nakon manje od pola sata igre.  Rijetki su oni koji znaju uživati u onom što rade. Vrijedi i za nogometaše, kada zabava postaje fizički posao. Veliki posao odradio je Bezjak,  othrvavši se stoperu Međimorcu, loptu je servirao Tomasovu na zlatnom pladnju… Idealan scenarij, pogodak u prvoj trećini utakmice, ali pokazalo se da su Koprivničanci Rijekina crna mačka. Treći put natjerali su ih na  neodlučan rezultat. Kao i Zaprešićki Inter. Ove dvije momčadi uzeli su Riječanima 12 bodova!


Gol Tomasova iz kontranapada. Teško je bilo otvoriti gustu  obranu Slaven Belupa. Pokretljivu i odgovornu momčad. Digli su barikade na oba boka, Parackog postavili ispred obrane na Moisesa, Crepulja, Brlek i Ozobić napunili su sredinu terena. Naoružani strpljenjem. Čekali su i dočekali grešku riječke obrane. Kolektivnu. Do granice neozbiljnosti. 


Moises (dubina), Tomasov (brzina), Sharbini (potez) trebali su biti u službi slovenske kobre –  Bezjaka. Četvorica ofenzivaca, ali i oba bočna na vanjskim prugama, Ristovski i Žuta. Rijekina igra u oba pravca. Ali prema naprijed lako predvidljiva. U širinu. Bez pravih kolektivnih rješenja. U krizi igre i rezultata. 
 U nastavku šahovska partija u kojoj je Rijeka kontrolirala situaciju, skratila teren, do jeftino primljena pogotka. Nije se previše upuštala u veliki rizik, na kraju je kažnjena.  Nakon sat vremena Sharbini je mjesto prepustio Jugoviću, koji je  promašio  pobjedu u sudačkom vremenu… Događa se. Kek je zaigrao i jokera Balaja, pokušao je s Bradarićem umjesto Močinića, ali igra prema naprijed bila je – improvizacija. Jednostavno previše grča.


U posljednja četiri nastupa bacili su »bijeli« u vjetar čak šest bodova. Remiji protiv Osijeka, Intera i Slaven Belupa. Riječanima treba odmor. Jer, Kek je izgubio momčad… Ekipa identitet. 


Poplava kartona (svih boja…) i kaznenih udaraca u ovom kolu. Svi su nervozni prije odlaska na zimski odmor (još 90 minuta), hvataju slamku spasa i proljetne nade. Nakon utakmice u Zaprešiću jedan od kontrolora suđenja sa službene liste povjerenika Ante Kulušića, napravio je svoju detaljnu analizu grešaka (kao gledatelj!)  »jadnog« Gospićanina Frkovića i ponudio g javnosti. Uglavnom, dva kaznena udarca za Inter nisu postojala, onaj za Zagreb nije dosuđen. Zagreb će protiv Rijeke u petak igrati bez petorice zbog »Frkovićeva ludila«. Bez Livakovića, Šehića, Bevaba, Ljubičića i Šulca…


Uvjerenja je »kontrolor kontrolora«, Stipković, da je to bio masakr za koji je značajnim dijelom kriv i povjerenik Peraić. A Frković jednostavno ne zna suditi (stariji se sjećaju kako je sudio Stipković…), samo izgleda sjajno, kao maneken. 


Nakon takvih zaključaka sudačkog eksperta Stipkovića, Komisija za suce Izvršnog odbora HNS-a, na čelu s Dušanom Kukićem, povjerenikom za suce Peraićem i onoga za kontrolore, Kulušićem, mora podnijeti ostavku. Jer, ukazali su povjerenje sucu koji se može baviti samo poljoprivredom, »saditi lički krumpir«. Nakon takve »novinarske kritike« s privilegirane pozicije kontrolora suđenja (?), nitko od sportskih djelatnika, trenera i igrača, ne bi smio biti kažnjen za – vrijeđanje sudaca! Nisu suci sveci, daleko od toga, možda su i »Mamićevi plaćenici«, kako tvrde najžešći kritičari, ali… Ovo je izravni, dirigirani udar (?) na sudačku organizaciju. Jedan je član skupio hrabrosti, raskrinkati svoje nadređene. Istaknuo je kandidaturu za novog predsjednika. Pravičnog i poštenog, za razliku od ovih neznalica i lopova… Inače,  Frkovićevom koncertu prisustvovalo je 100 ljudi i tri novinara. Bila je to utakmica HNL-a!