Nastavak 2. srpnja

Riječka 111. brigada obilježava 28. rođendan: Bogat program ispunjen emocijama

Edi Prodan

Foto Edi Prodan

Foto Edi ProdanRIJEKA Značajno smo pojačali aktivnosti na konačnom osmišljavanju scenarija filma o 111. brigadi kao i na izradi monografije o našem ratnom putu. Vrlo su to zahtjevni dokumenti u kojim se mora izbjeći svaku grešku. Ipak koliko god bili detaljni, ti kapitalni poslovi koji će ostaviti traga u povijesnim aktima tog vremena bit će gotovi do obilježavanja 30. godišnjice osnutka 111. brigade.


Tim je riječima Vlado Milković, predsjednik Kluba zapovjedništva 111. brigade ZNG zaključio dan u kojem se u jutarnjim satima u Aleji branitelja na groblju Denova najprije položilo vijence na spomen obilježje ratnim stradalnicima, da bi se kasnije održalo prijem u velikoj dvorani Primorsko-goranske županije.


Vrelo jutro na groblju Drenova potaknulo je prekaljene ratnike, poput Marinka Žuže, najprije dragovoljca, istaknutog pripadnika A bojne, na kraju bojnika s afganistanskim iskustvom, na sjećanje kako je i u Lici svih ratnih godina znalo biti – pakleno vruće.
U svakom smislu. Ponosno i mislima potpuno posvećene u ratu stradalima, vijence su između ostalih na Drenovi položile i žene iz Udruge udovica hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata Primorsko-goranske županije, baš kao i predstavnici Županije, pročelnik Goran Petrc te riječki dogradonačelnik Marko Filipović.


Kasnije se sve preselio u Županiju gdje je prijem organizirao Erik Fabijanić, predsjednik Županijske skupštine kojem su se pridružili Zdenko Mihelec, županijski savjetnik za pravne poslove i razvoj civilnog društva kao i drugi riječki dogradonačelnik, dr. Nikola Ivaniš. Svi su oni s mnogo zahvalnosti govorili o ratnom putu 111. brigade, dok je Ivaniš naglasio kako će se do Dana državnosti 2020. godine, kad god on bude bio obilježen, na riječkom spomeniku braniteljima naći sva imena poginulih.– Ono što nam slijedi, jer 28. rođendan 111. brigade je 2. srpnja, zanimljivi je, i to po prvi puta organizirani taktičko-tehnički zbor pješaštva koji ćemo izložiti u Rijeci, na trgu koji nosi naš naziv. Bit će to i vrlo poučan zbor koji će se u subotu odvijati od 9 sati.


Sama rođendanska svečanost bit će na Krku, u Omišlju u utorak na čemu se posebno zahvaljujemo našim prijateljima i suborcima iz Udruge vetrana Domovinskog rata otoka Krka kao i Mireli Ahmetović, načelnici općine Omišalj, naglasio je Milković kojem se u pozivu braniteljima na druženje priključio i brigadni general Frano Primorac, zapovjednik 111. brigade u prvoj godini njezinog ličkog ratnog puta.


U Omišlju je 2. srpnja nakon okupljanja u 10 sati sveta misa, da bi u 11,30 sati započela prigodna akademija. Nakon cjelodnevnog druženja, u 21 sat započinje koncert klape Kastav.


Čelni ljudi organizacije obilježavanja 28. godišnjice posebno naglašavaju kako će za sve branitelje koji iz Rijeke žele otići u Omišalj, u 8 sati na Delti biti spreman besplatni autobus.