Veliki uspjeh

Riječanka Sanda Delija proslavila Hrvatsku: Tri nova hrvatska rekorda u ronjenju na dah

Jakov Kršovnik

Prošlog tjedna Sandine rekorde potvrdili su krovna svjetska organizacija za ronjenje na dah AIDA International kao i AIDA HrvatskaRIJEKA – Na prošlogodišnjem natjecanju u ronjenju na dah održanom u Egiptu, rođena Riječanka Sanda Delija postavila je tri nova hrvatska rekorda. Tijekom četiri dana natjecanja zaronila je na dubinu od 80 metara u disciplini ronjenja u dubinu bez peraja uz povlačenje po konopu (1. mjesto na natjecanju), 70 metara u disciplini ronjenja u dubinu s perajama (2. mjesto na natjecanju) te 65 metara u disciplini ronjenja u dubinu s monoperajom (2. mjesto na natjecanju).


Prošlog tjedna rekorde su potvrdili krovna svjetska organizacija za ronjenje na dah AIDA International kao i AIDA Hrvatska. Sanda Delija od svibnja do listopada živi na talijanskom otoku Asinari, SZ od Sardinije, gdje drži tečajeve ronjenja na dah i vodi ronilački centar, a zimi se usredotočuje na treninge. U rujnu planira doći na Krk gdje će se održati natjecanje u ronjenju na dah Adriatic Depth Trophy u organizaciji AIDA-e Hrvatska gdje se nada još poboljšati svoje rekorde.


– Bit će mi drago napokon se natjecati u Hrvatskoj, pogotovo na jednom sada već prestižnom natjecanju. Znam da tamo uvjeti mogu biti izazovni, ali dat ću sve od sebe. Nadam se da ću ponovo podići formu do kraja godine i još dalje pomaknuti svoje osobne rekorde. Ronjenje je stvarno sport u kojem se može natjecati do starosti i nadam se da ću još dugo moći pomicati svoje granice, rekla je 30-godišnja rekorderka.
Vitomir Maričić iz AIDA-e Hrvatska rekao je da će im biti izuzetno drago okupiti cijelu reprezentaciju na Krku na natjecanju koje je naraslo na jedno od najvećih u svijetu.


– Želimo se predstaviti u najboljem svjetlu, a Sanda nam je svakako lider među djevojkama. Nadam se da će upisati svoje ime kao nacionalna rekorderka i u četvrtoj dubinskoj disciplini, kazao je.Sanda Delija završila je tri godine psihologije i međunarodnog poslovanja u Parizu, postala sveučilišna prvostupnica, te je stjecala iskustvo u kliničkoj psihologiji u radu s autističnom djecom. Potom je završila diplomski studij iz ljudskih resursa u Londonu. Na prvi tečaj ronjenja upisala se u Trstu, a zatim, kad je otišla raditi u Rim, u agenciju UN-a za borbu protiv gladi i siromaštva, 2015. godine upisala je drugi tečaj u popularnoj talijanskoj školi Apnea Academy, koju je osnovao Umberto Pelizzari, talijanska legenda ronjenja na dah. Nakon više usavršavanja kroz radionice, 2016. je odlučila napraviti iskorak i sama postati instruktorica. Trebalo joj je šest mjeseci da položi za instruktora ronjenja na dah.


Na Asinaru je pozvana kao suradnica u ronilački centar »Cala D’Oliva Diving«. Vlasnik, sada njezin partner, predložio je da pogleda tadašnje nacionalne rekorde. Tada se radilo o 50 metara. Odlučila je otići u Dahab, Egipat, trenirati i napasti nacionalne rekorde. Tamo je provela tri mjeseca i postavila svoj prvi hrvatski rekord koji je tada bio 60 metara.