Presuda Općinskog suda

Riječanka pobijedila banku, u Udruzi Franak likuju: “Isplati li se bankama uopće ovo, sve gube”

Portal Novilist.hr

Foto Sergej Drechsler

Foto Sergej Drechsler

Općinski sud u Rijeci donio presudu kojom joj banka mora vratiti 9.700 kuna preplaćenih kamata zajedno s pripadajućim zateznim kamatama u iznosu od 9.000 kuna za auto kredit, podignut u 'švicarcima'RIJEKA Udruga Franak prenosi još jednu pozitivnu vijest za sve korisnike kredita u švicarskim francima koji su otplatili svoj auto kredit sa Općinskog suda u Rijeci: “Vjerujemo da će zanimati sve građen koji su imali kredite u švicarskim francima (CHF)”, kažu.


– Kolektivnom presudom je presuđeno kako su Raiffeisen banka, Sberbank (Volksbank), Splitska/OTP, Privredna banka Zagreb, Addiko (Hypo), Erste i Zagrebačka banka jednostranom odlukom mijenjale početno ugovorene kamatne stope što je nazakonito i ništetno, te su pravomoćnom presudom Visokog trgovačkog suda iz 2014.godine svi dužnici koji su sklopili ugovore s promjenjivom kamatnom stopom u razdoblju između 10. rujna 2003. i 31. prosinca 2008. stekli pravo na povrat preplaćenih sredstava podizanjem privatnih tužbi, kažu u Udruzi Franak.


Upravo je takvu jednu tužbu podnijela korisnica kredita iz Rijeke za svoj otplaćeni auto kredit pa je Općinski sud u Rijeci donio presudu kojom joj banka mora vratiti 9.700 kuna preplaćenih kamata zajedno s pripadajućim zateznim kamatama u iznosu od 9.000 kuna.
Auto kredit je podignut 2007.g. u Privrednoj banci Zagreb s rokom otplate kredita do 2014.g. u iznosu od 23.581,60 CHF. Početna kamatna stopa u kreditu je bila 5,10% koja je u jednom trenutku porasla na 7,45%.


– Ono što je zanimljivo je da banka mora platiti i troškove parničnog postupka u iznosu od 6.300,00 kn, a tužiteljica još može i podnijeti i dodatnu tužbu u pogledu valute švicarskog franka pa se nameće pitanje isplati li se bankama više nagodba ili podignute tužbe koje uvijek idu u korist dužnika, kažu u Udruzi Franak.


Zastara na preplaćene kamate, koja proizlazi iz kolektivne tužbe Udruge Franak i Udruge Potrošač te presude Visokog trgovačkog suda RH, nastupa 14. lipnja 2019. godine, za sedam banaka, dok za Sberbank zastara nastupa 2023. godine pa za sve koji žele tužiti banku i podignuti tužbu prije zastare, krajnje je vrijeme da se jave Udruzi Franak i raspitaju o svojim pravima i mogućnosti tužbe, poručuju iz Udruge Franak.