Fizioterapija

Riječani starije dobi već 6 sezona aktivno vježbaju, okupili su se na Medicinskom fakultetu

Barbara Čalušić

Trenutno djeluju četiri grupe za vježbanje na dvije lokacije gdje vježba 60-ak osoba starije životne dobi.Riječka Katedra za socijalnu medicinu i epidemiologiju ovaj je mjesec zaključila šesti ciklus organiziranog aktivnog vježbanja starijih građana koji su se danas okupili na Medicinskom fakultetu.


Riječ je o aktivnostima započetima u okviru Europskog projekta UHCE (Urban Health Centre Europe) koji je odobren i financiran sredstvima Europske komisije, a u kojem je jedna od partnerskih institucija bila i Katedra za socijalnu medicinu i epidemiologiju.


Iako je projekt službeno završio prije pet godina nastavilo se s organizacijom i provedbom vježbi za osobe starije životne dobi obzirom na njihove realne potrebe za prilagođenom tjelesnom aktivnosti.
Tako u suradnji s djelatnicima Fakulteta zdravstvenih studija, studentima preddiplomskog studija Fizioterapije i uz podršku Grada Rijeke, građani vježbaju već šestu sezonu te trenutno djeluju četiri grupe za vježbanje na dvije lokacije gdje vježba 60-ak osoba starije životne dobi.


Vježbe vodi desetero studenata preddiplomskog i diplomskog studija Fizioterapija.


– Zahvalio bih se gradskom gradskom Odjelu za zdravstvo koji na osigurava prostore za vježbanje, a zahvalio bih se se i akademiku Bojanu Jelakoviću koji provodi svoje istraživanje o kradiovaskularnim bolestima, rekao je pročelnik Katedre za socijalnu medicinu i epidemiologiju prof. dr. Tomislav Rukavina, poželjevši da se u program vježbanja uključi što više ljudi, a s obzirom da vježbaju uglavnom žene, poručio je da im se pridruže i vježbači.


Okupljene je pozdravio i dekan Medicinskog fakulteta prof. dr. Goran Hauser ističući kako su i ovakvi projekti jedna od zadaća fakulteta.


– Naš fakultet ima zadaću obrazovati i istraživati, no znanost i studenti nisu jedina nasa uloga, već je naša zadaća i djelovanje u široj društvenoj zajednici, a upravo ovaj projekt može biti primjer kako biti koristan u društvu, poručio je Hauser.


Ove je godine u sklopu projekta osnovana nova grupu u Mjesnom odboru Kozala, a vježbači su uključeni u projekt SEFAC, u aktivnosti u okviru projekta Rijeka Zdravi grad te nacionalnog javnozdravstvenog projekta Lige za hipertenziju “Lov na tihog ubojicu” kao i u nove aktivnosti VALUECARE projekta.