Komemoracija

Riječani se oprostili od Josipa Mušanovića: Posvetio je život brzinama, oktanima, ljubavi od mladih dana

Miroslav Krpan

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Komemoraciji se odazvao veliki broj prijatelja i štovatelja svestranog sportskog i društvenog djelatnika, koji je tragično stradao na AutomotodromuTeško je riječima opisati tugu koja je od subote prisutna kod velikog broja ljudi koji su poznavali, surađivali ili jednostavno poštovali sve sportske i društvene aktivnosti kojima se za života bavio Josip Mušanović.


Subotnju večer na Automotodromu Grobnik, umjesto slavlja i veselja pobjednika utrka, umjesto zadovoljstva uspješnom realizacijom, sve do trenutka nesreće, najveće auto utrke u nas na kružnim stazama, Nagrade Hrvatske 2022., zatomio je žalostan i osjećajan pogled u prazno.


Utrka je trenutno obustavljena. Sa staze je stigla vijest o izlijetanju jednog trkaćeg automobila i ozlijeđenim sucima, intervenirale su sve službe, a sat kasnije iz riječkog KBC-a stigla je tužna vijest.
Teškim ozljedama podlegao je 70-godišnji sportski sudac Josip Mušanović, koji je tog vikenda, kao i nebrojeno puta do sada, tijekom 45 godina bavljenja sudačkim zadaćama auto i moto sporta, upražnjavao tek jednu od svojih ljubavi, tek jednu od svojih aktivnosti kojima se za života uspješno i plodonosno bavio, kojima je upotpunjavao radni vijek, kao i sadašnje umirovljeničke dana, a u svima ostao zapažen, zapamćen, cijenjen i poštovan, jednostavno ostao je – čovjek.Komemorativnom skupu u riječkom Hotelu Bonavia, na poziv njegova matičnog Autokluba Rijeka, uz užu i širu obitelj, odazvao se veliki broj prijatelja, znanaca, suradnika, svih onih koji su za dinamična života upoznali ga i radili s Josipom.


Automehaničar


– Od rane mladosti pokazuje interes za tehniku i automobile uključivanjem u tadašnji Dom pionira. To je vjerojatno dijelom i odredilo njegov životni poziv da se školuje za automehaničara.


I s kraja 60-tih počinje njegov radni staž, promjenivši nekoliko poduzeća, da bi dane mirovine dočekao kao zaposlenik Hrvatskih željeznica – uvodne su riječi kojima je na intenzivan život Josipa Mušanovića podsjetio Dean Borbelj uime AK Rijeka.


Josip nije bio mirna duha, ali najdublji trag ostavio je u auto moto sportu.


– Posvetio je život brzinama, oktanima, ljubavi od mladih dana. Kao mlad čovjek primakao se automobilima, primijenio svu volju i svoje znanje, prvo u pratnji znanih i uspješnih automobilista, da bi s vremenom, kontinuitetom više od 45 godina, djelovao u oba važna smjera ovog našeg atraktivnog, ali i opasnog sporta.


Bio je sportski sudac, istovremeno, s vremena na vrijeme i aktivni natjecatelj na poligonima ocjensko-spretnosnih vožnji, u autoslalomu i u konačnici na brdskim auto utrkama povijesnih automobila.Sudjelovao je u stotinama manifestacija svih disciplina, ne samo u Rijeci i šire, već po potrebi i diljem Hrvatske. Sudbina je htjela da Josip bude prvi sudac koji je tragično stradao u 44 godine postojanja Automotodroma Grobnik, staze uz koju vezuje i svoje sudačke početke.


Autoklub Rijeka, Hrvatski auto i karting savez ostali su bez vrijednog sportskog djelatnika, njegova obitelj izgubila je dragog oca, supruga, brata, mnogi bliskog prijatelja i suradnika – istakao je Davorin Štetner, predsjednik Hrvatskog auto i karting saveza, izražavajući iskreno suosjećanje obitelji, rodbini i prijateljima u ime nacionalnog saveza, radnih tijela i dužnosnika, svih klubova, kao i FIA Međunarodne automobilističke federacije.


Svestranost


Josip Mušanović svoju je svestranost za života iskazivao kroz ljubav prema oldtimerima, pa je i sam, uz svoju dragu Mare, putovao jednim povijesnim kamperom iz 1975. godine, volio je maškare i karnevaliste, posvetivši znatan dio života, kao jedan od rijetkih sudionika svih 30 Maškaranih rallyja Pariz – Bakar, potom istoimene karnevalske grupe, da bi posljednjih 20 godina bio jedan od kotačića pokretača najpropulzivnije riječke KU Veseli Oldtimeri, putujući s njima diljem Hrvatske i Europe.


O doprinosu karnevalizmu emotivno je govorio Anton Škrobonja, donedavni meštar Toni Riječkog karnevala. Mušanović je bio umjetnička duša, bio je vješt slikanju, crtanju, osmišljavanju i izradi suvenira i predmeta iz lepeze materijala.– Bio je izvrstan suradnik, motivator i edukator, dopredsjednik naše udruge u četiri mandata, sudionik sa svojim djelima na 80-tak skupnih izložbi širom Hrvatske, ali i u Njemačkoj, Belgiji, Francuskoj i Švicarskoj – u emotivnom je obraćanju tužnom skupu naglasila Tanja Horvat, predsjednica udruge slikara željeznice Plavo svijetlo.


Skromnost, a istovremeno hrabrost Josip je za života pokazao i kao domoljub, sudionik Domovinskog rata iz kojeg nije koristio nikakvu povlasticu niti prava, a jednostavno je ostao čovjek ponosan na svoj doprinos slobodi, o čemu je prigodno slovo iskazao Jozo Starčević, predsjednik Udruge hrvatskih branitelja HŽ Rijeka, kojoj je Mušanović pripadao od 1997. godine.


Suosjećanje tragedijom iskazao je i Dean Grbac, direktor međunarodne utrke Nagrada Hrvatske 2022. i sportski direktor HAKS-a za kružne auto utrke, da bi skup zahvalom i podsjećanjem na vrijedne aktivnosti i doprinos sportu i preventivi u prometu u Autoklubu Rijeka iskazao dr. Mile Perić, tajnik kluba.


Prigodnim glazbenim štihom, uz govornike, od Josipa Mušanovića oprostili su se maestro Dalibor Juretić i glasom Lucija Pavešić. Posljednji ispraćaj uslijedio je u poslijepodnevnim satima na Centralnom gradskom groblju Drenova.