Raščišćavanje

Riječani će ovog ljeta konačno moći uživati i kupati se na Preluku bez smeća i nereda

Alenka Juričić Bukarica

Raščišćavanje kampa Preluk / Foto Marko Gracin

Raščišćavanje kampa Preluk / Foto Marko Gracin

Tek nakon čišćenja i sanacije terena Ministarstvo mora predat će prostor na privremeno korištenje Gradu Rijeci kako bi se već ovo ljeto mogao koristiti kao plaža. Dovršetak radova predviđa se do kraja svibnjaRiječani će ovog ljeta dobiti još jedno lijepo mjesto za kupanje i šetnju. Naime, nakon desetljeća što je na području Preluka bio kamp, a posljednja dva ljeta ustvari smetište, ove kupališne sezone svi će moći bez brige, odnosno preskakanja ograde i provlačenja kroz rupe na ulaznom portunu, guštati u suncu i moru.


Početkom ovog tjedna, počelo je, naime, završno čišćenje ovog atraktivnog prostora s predivnim pogledom na Volosko i Opatiju te hladom borova, s obzirom na to da je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture dovršilo upravni postupak protiv nepoznatih vlasnika kamp kućica i ostale imovine koja je ostala u kampu.


Riječ je o imovini koja je preostala nakon što je kroz protekle dvije godine, otkada je kamp vraćen državi, odnosno tada još Ministarstvu državne imovine, u više krugova bilo organizirano vraćanje kućica i ostalog vlasnicima.
U prvom »điru« se javio najveći broj njih, među kojima je bilo i dosta slovenskih državljana, koji su također godinama ondje imali kamp kućice.


No, nakon nekoliko krugova povrata, ostalo je imovine po koju nitko nije došao te je pokrenut upravni postupak protiv nepoznatog vlasnika kako bi se konačno i sve preostalo u kampu riješilo. A od preostalih kamp kućica i kioska nije puno ostalo.


U međuvremenu je praktički sve provaljeno, porazbijano, a hrpe smeća su se samo gomilale. Iako je na ulazu zatvoren portun, netko snalažljiv već je prvog ljeta poskidao nekoliko dasaka s njega te su mnogi, pa i s malom djecom, bez obzira na nered na tom prostoru i lani i preklani onamo išli na kupanje.Sport i rekreacija


Kamp se nalazi na pomorskom dobru i pod ingerencijom je, dakle, Ministarstva mora koje će ga na privremeno korištenje dati Gradu Rijeci. Detalje toga što slijedi s ovim atraktivnim prostorom pitali smo u gradskoj upravi.


U Gradu su podsjetili kako se tek nakon rješenja Ministarstva mora napokon moglo pristupiti čišćenju i sanaciji otpada s prostora bivšeg kampa na Preluku.


– Tek nakon čišćenja resorno Ministarstvo predat će prostor na privremeno korištenje Gradu Rijeci kako bi se prostor već ovo ljeto mogao koristiti kao plaža.


Cijeli prostor kampa južno od prometnice za Opatiju ima status pomorskog dobra kojim upravlja Primorsko-goranska županija, pa će se u narednom razdoblju funkcionalnost cijelog prostora rješavati putem koncesije ili koncesijskog odobrenja, kažu u Gradu.Pojasnili su kako područje bivšeg kampa Preluk, prema prostornom planu uređenja i Generalnom urbanističkom planu Grada Rijeke, ima sportsko-rekreacijsku namjenu, odnosno bit će na raspolaganju građanima kao mjesto za rekreaciju i sport.


Tako je unutar prostora bivšeg kampa GUP-om planirano uređenje obalnog pojasa prvenstveno namijenjenog rekreaciji, povezivanje više plaža, odnosno kupališta u objedinjeni plažni pojas s uređenim pristupom plažama, postavljanje sprava za rekreaciju i slično.


Također, predviđeno je postavljanje manjih objekata za iznajmljivanje sportsko–rekreacijskih rekvizita i, s obzirom na površinu bivšeg kampa, manji ugostiteljski objekt.


Inače, radove na čišćenju i sanaciji otpada, koji su počeli u ponedjeljak, obavlja Komunalno društvo Čistoća. Dovršetak tih radova predviđa se, obzirom na vremenske prilike, do kraja svibnja.


Naime, uklanja se 28 bespravno postavljenih kamp prikolica, dva kioska, otvorenog skladišta od metalne konstrukcije te ostataka pokretnina ostavljenih na raznim površinama tog dijela pomorskog dobra.


Turistička zona


– Osim što će se ukloniti zatečeni komunalni otpad, čitav prostor će se pokositi, a očistit će se i pristupne staze unutar kampa kako bi ovaj atraktivni dio Rijeke bio u funkciji do početka sezone kupanja koja započinje 1. lipnja, poručili su iz Grada. Inače, kažu i kako troškove uklanjanja i sanacije otpada kao i uređenja prostora snosi sam Grad.


Dakle, s 1. lipnja, ova uspavana ljepotica, konačno bi se trebala probuditi, a građani dobiti novi atraktivan prostor za boravak na otvorenom i kupanje. Privođenje ovog prostor svrsi, svakako je odlična vijest, s obzirom i na to da se nalazi u zoni koja počinje doista turistički disati.


Ovo je nekadašnje ruglo ustvari »pod nosom« trenutno najveće turističke investicije na Kvarneru, a i jedne od najvećih u Hrvatskoj, Hiltona na Kostabeli, u koji je njegov vlasnik uložio 105 milijuna eura.Isto tako, uređuje se objekt na zavoju, iznad ribarskih kućica, koji je prvotno bio u planu za smještaj brojnih surfera koji godinama dolaze na Preluk, a tu je i Design hotel Navis koji s druge strane zaokružuje tu priču.


I u samom području turističke zone iznad ceste nalazi se već jedan smještajni objekt. Dakle, to područje ipak polako počinje disati i dobivati neke nove konture.


Iako, područje iznad ceste je ustvari glavna turistička T1 zona na kojoj se očekuje gradnja smještajnih objekata, odnosno hotela i ostalih sadržaja.


To je područje za koje je Grad od 2016. do 2018. plaćao mjesečni najam, kao svojevrsnu rezervaciju Reiffeisen Cnsultingu koji je teren kupio od Trgovačkog Opatiju u postupku stečaja. To je »čuvanje« prostora Grad na kraju koštalo oko 20 milijuna kuna, da bi na kraju te 2018. godine Raiffeisen Consulting terene pred nosom Grada prodao privatniku.


Za sada nema nekih naznaka da se u toj zoni iznad ceste nešto kreće naprijed.


Obalna šetnica od Preluka do lučice Brgudi


Kada se nekadašnji kamp očisti, postavi nekoliko sprava za vježbanje, koja klupica i slično, čitav taj prostor će doista konačno prodisati. Još ako se uzme u obzir da Grad želi obalnom šetnicom u komadu povezati područje Preluka sve do lučice Brgudi kod »3. maja« sigurno je da ovaj zapadni dio gradske obale dodatno dobiva na atraktivnosti.


Prošlog je tjedna tako otvoreno i 200-ak metara novouređenog dijela šetnice ispred Hiltona što je još jedan novi prostor koji će mnoge Riječane privlačiti na šetnju uz more.