Uveden sustav

RiCikleta: U Rijeci je od danas na četiri lokacije moguće iznajmiti električne bicikle

Hina

Foto Sergej Drechsler

Foto Sergej DrechslerRIJEKA Sustav javnih električnih bicikala – RiCikleta, kojim je građanima omogućeno iznajmljivanje 28 bicikala smještenih na četiri terminala u gradu, predstavljen je u četvrtak na Jadranskom trgu u Rijeci.


RiCikleta je “pametna” električna bicikla s GPS praćenjem. Najam se obavlja skeniranjem QR koda, odnosno plaćanjem najma putem QRPay koda.


Prvi su bicikle iz tog sustava provezli riječki biciklist Vladimir Miholjević i zamjenik gradonačelnika Marko Filipović.
Cijena najma bicikla je 10 kuna po satu, a maksimalno vrijeme korištenja je 3 sata. Bicikle će moći koristiti punoljetne osobe, a ajam je zatvoren tek kada je bicikl ispravno vraćen na postolje.


Ukupna vrijednost projekta je 1,3 milijuna kuna, od kojih je najveći dio osiguran iz riječkog gradskog proračuna, a 195.280 kuna je osiguralo Ministarstva turizma.


Uz terminal na Jadranskom trgu, građanima će električni bicikli biti dostupni na terminalima ispred Dvorane mladosti na Trsatu, na Pješačkom mostu preko Rječine i na krovu garaže na Bazenima Kantrida.


Kako je rečeno, riječ je o uvođenju trenda mikro i ‘pametne’ mobilnosti u gradskom prometu, kojim se daje konkretan doprinos razvoju alternativnih oblika održive mobilnosti.