ODVAJANJE SMEĆA

Reciklažno dvorište počinje s radom, Kostrenjani od danas mogu voziti otpad u Urinj

Barbara Čalušić

Foto Damir Škomrlj

Foto Damir Škomrlj

Zaprimat će se različite kategorije kućnog otpada, problematične vrste otpada kao što su stare baterije, lijekovi, ambalaža deterdženata i sredstava za čišćenje, motorna i jestiva uljaKOSTRENA – Danas počinje s radom reciklažno dvorište u Kostreni, smješteno na Urinju, uz prometnicu koja vodi prema glavnom ulazu i recepciji Rafinerije nafte Rijeka. Prvog radnog dana reciklažno dvorište bit će otvoreno od osam do 20 sati, a danas u devet sati predstavnici Komunalnog društva Čistoća i Općine Kostrena prezentirat će kako izgleda postupak zaprimanja otpada.


Kostrensko reciklažno dvorište prostor je namijenjen odvojenom prikupljanju i privremenom skladištenju manjih količina posebnih vrsta otpada kojim upravlja Komunalno društvo Čistoća iz Rijeke kao javni isporučitelj usluge prikupljanja i zbrinjavanja otpada na području Općine Kostrena.


Korisnici reciklažnog dvorišta mogu biti fizičke osobe s prebivalištem ili privremenim boravištem na području Kostrene i za njih je usluga potpuno besplatna, uz predočenje osobne iskaznice.
Radno vrijeme reciklažnog dvorišta je ponedjeljkom, utorkom i petkom od osam do 14 sati, srijedom i četvrtkom od 13 do 20 sati te subotom od osam do 13 sati.


Reciklažno dvorište Urinj zaprima različite kategorije kućnog otada, problematične vrste otpada kao što su stare baterije, lijekovi, ambalaža deterdženata i sredstava za čišćenje, motorna i jestiva ulja.


Kostrenjani bez naknade mogu donijeti i glomazni otpad u ukupnoj godišnjoj količini do tri kubična metra, kao i biorazgradivi otpad poput trave, lišća, granja voćaka i ukrasnog bilja. Pravne osobe i obrtnici u reciklažno dvorište mogu predati otpad samo u iznimnim slučajevima, kada je riječ o zelenom ili glomaznom otpadu koji je nastao kao posljedica radova na obračunskom mjestu korisnika na području Kostrene, uz odgovarajuću prateću dokumentaciju i uz plaćanje naknade prema cjeniku pružatelja usluge.


Projektom reciklažnog dvorišta želi se povećati udio odvojeno prikupljenog komunalnog otpada i smanjiti količine otpada koji će završiti na odlagalištu. Ukupna vrijednost reciklažnog dvorišta iznosi 3,5 milijuna kuna od kojih je nešto više od 2 milijuna kuna bespovratnih iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija.