Općinsko vijeće

Razvija se koncept nove sportske dvorane u Viškovu, uskoro predstavljanje javnosti

Jakov Kršovnik

Foto Općina Viškovo

Foto Općina Viškovo

Želimo dobiti trodijelnu sportsku dvoranu koja će imati odgovarajući broj gledateljskih mjesta. Raspravljamo koji je optimalan broj, ali i drugi sadržaji, izvijestila je načelnica Sanja UdovićNačelnica Viškova Sanja Udović izvijestila je na sjednici Općinskog vijeća da je s arhitektonskim uredom Rožić arhitekti i partneri održana urbanističko-arhitektonska analiza za izgradnju sportske dvorane u Viškovu.


Gradnja je predviđena u sportskoj i rekreacijskoj zoni Halubjan, u blizini Kuće halubajskega zvončara. Predsjednik Općinskog vijeća Bojan Kurelić (Akcija mladih) pitao je kad bi se projekt mogao predstaviti vijećnicima i javnosti. Načelnica je odgovorila da se trenutno razmatra konceptualno rješenje te će više informacija biti dostupno kada od projektnog tima dobiju konkretan prijedlog.


Opcija hostela


– Želimo dobiti trodijelnu sportsku dvoranu koja će imati odgovarajući broj gledateljskih mjesta. Raspravljamo koja je optimalna brojka. Razmatramo i da se osigura prostor za rad udruga jer smo tu deficitarni, što se tiče uredskih prostora. Isto tako da dobijemo i javni prostor kako bi se potaklo mlade da se uključe u zajednicu, rekla je načelnica.
Foto Općina Viškovo


 


Također se razmišlja o hostelu kojim bi upravljali mladi kroz udrugu ili na neki drugi način. Jer, razmišlja se o javnom sadržaju koji neće biti isključivo sportske namjene, već da cijela zona funkcionira kao prostor okupljanja mladih, sportaša i drugih.


– Moramo dobro svi skupa razmisliti koliko želimo osigurati sjedećih mjesta te uzeti u obzir da imamo Kuću halubajskega zvončara. Kada od projektnog tima dobijemo konkretan prijedlog, onda ćemo to razmotriti na kolegiju načelnice, rekla je Udović.


Sanjin Mladenić (SDP) sugerirao je da se u odluku o broju mjesta svakako uključe mjesni sportski klubovi kako bi se osiguralo da mogu nastupati u odgovarajućim rangovima natjecanja, prema propozicijama o broju mjesta, u novoj dvorani.


Radna zona


Tamara Smokvina (Kvarnerska inicijativa) pitala je kad će se početi s otkupom platoa u Radnoj zoni Marišćina. Jer, kako je podsjetila, u lipnju 2023. bila je svečanost završetka radova te je najavljeno da će otkup platoa biti od kraja 2023. godine.


Načelnica je odgovorila da je Ured za graditeljstvo PGŽ-a zahtijevao da se intervenira u tekst Urbanističkog plana uređenja Radne zone Marišćina te su tražili da se manje parcele predvide.


Foto Općina Viškovo


 


– One od tisuću-dvije kvadrata jer su tamo bili platoi inicijalno i da se te izmjene kroz UPU izvrše. Danas je dostavljena izmjena UPU-a te on mora proći proceduru javne rasprave da se ti platoi definiraju.


Sad tu imamo sukob razmišljanja prostornog plana i onih koji će taj plan kasnije provoditi. Mi smo postupili kako su od nas tražili te će se napraviti intervencija. Kad prođe javnu raspravu, izmjena će doći na Općinsko vijeće i tek onda možemo ići u parcelaciju i provedbu natječaja, odgovorila je Udović.


Danijela Pešić nova ravnateljica Halubajske zore


Vijećnici su jednoglasno izglasali novu ravnateljicu Javne ustanove Narodna knjižnica i čitaonica Halubajska zora, Danijelu Pešić, knjižničarku u Halubajskoj zori. Ona će 15. rujna naslijediti dosadašnju ravnateljicu Branku Miočić koja ide u mirovinu.


Također, iz petog pokušaja, kako je rekao predsjednik Općinskog vijeća Bojan Kurelić, osnovan je i Savjet mladih Općine Viškovo koji će djelovati do idućih lokalnih izbora 2025. godine. Za savjet je pristiglo pet prijava pa su stoga jednoglasno odabrani Andrej Mandić, Tanja Vrbanac, Nadia Mujić, Borna Suljanović i Fran Blažić.