Priča sa zida

Razvedravanje: Pogledajte novi mural Mislava Lešića u Krešimirovoj

Sandy Uran

Foto Sergej Drechsler

Foto Sergej Drechsler

Želja mi je da svojim radom bar na trenutak ljudima uljepšam dan, rekao je Mislav Lešić, autor uistinu lijepog muralaZamisao da se muralima uljepša grad doista je hvale vrijedna. A da umjetnost liječi dušu, dobro je znano.


S time će se, vjerujemo, složiti svi koji prolaze riječkom Krešimirovom ulicom nadomak KBC-a i Pošte 2 i pritom uživati u muralu simboličnog naziva »Razvedravanje«.


Zahvaljujući akademskom umjetniku Mislavu Lešiću i Udruzi Akumulator pogled na taj zid sada poprima sasvim jednu drugu vizuru, koja i tužan ili kišni dan može uljepšati.
Riječ je dakako o spomenutom muralu na kojem mladi umjetnik radi pet dana, punih osam sati, a oslikava ga pomoću dizalice s oko 30 kilograma boje za posebne namjene.Rodom iz Županje, ovaj tridesetogodišnjak umjetnik je s diplomom Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci.


Upitan za motiv rada kazao nam je kako ovim radom svima koji ga imaju prilike vidjeti i u njemu uživati želi pružiti zrno vedrine u ovim teškim vremenima, kad nas muči pandemija i nažalost sve što ide uz nju.


– Želja mi je da svojim radom bar na trenutak ljudima uljepšam dan, iskreno nam je priznao Lešić.


Potom je dodao:– Mural je nastao u dogovoru s Udrugom Akumulator koja inače organizira oslikavanje murala diljem grada.


Skicu za ovaj rad počeo sam raditi prošloga ljeta, kad je nastala zamisao za ovaj mural, a u međuvremenu su ishodovane i dozvole od strane KBC-a i Konzervatorskog odjela.


Mural je rađen u nježnim tonovima, u maniri secesije, kako bi se uklopio uz zgradu čiji zid grasi.


Nalazi se nadomak riječke bolnice tako da mi je želja da uljepša dan svima, kazao je Mislav.


On u svom umjetničkom opusu ima murale rađene na Dolcu, diljem Zagreba, u Splitu, izložbu u Rijeci naslovljenu »Realizam ćorava sokaka«, ilustracije za knjige izdane u okviru projekta Nošenje s nesigurnostima suvremene Europe.


Uspješnom mladom umjetniku i Udruzi Akumulator možemo zahvaliti na zidu koji donosi »Razvedravanje«.


Rad je već ovih dana, tijekom samog rada na njemu, iznimno primijećen te mu se prolaznici, kako smo mogli i svjedočiti, i te kako raduju. Mislavu je, kao što je i njegova prvotna želja bila, pošlo za rukom da tom dijelu grada udahne malo vedrine.