Uspješna akcija

Razgovarali smo s Riječanima koji su se cijepili na Zametu: “Nadam se da će nas ovo vratiti normalnom životu”

Bruna Matičić

Foto: M. GRACIN

Foto: M. GRACIN

Unutar zametske dvorane je bilo postavljeno šest punktova na kojima je cijepljenje obavljalo šest timova, a naručivanje je bilo organizirano tako da svakih 15 minuta dolazi nova grupa od trideset ljudiRIJEKA – Prvo masovno cijepljenje građana u Rijeci koje je jučer u jutarnjim i prijepodnevnim satima u Centru Zamet organizirao Nastavni zavod za javno zdravstvo (NZZJZ) Primorsko-goranske županije i županijski Dom zdravlja, uspješno je provedeno bez velikih gužvi i komplikacija.


Građani su se jučer cijepili Pfizerovim/BioNTech cjepivom, a do 14 sati cjepivo je primilo oko 500 građana Rijeke i riječkoga prstena, i to uglavnom starije stanovništvo i kronični bolesnici koji su na cijepljenje upućeni od svojih liječnika opće medicine, objasnio je Vladimir Mozetič, ravnatelj Doma zdravlja Primorsko-goranske županije. Naime, svaka od sto ordinacija obiteljske medicine u Centar Zamet uputila je po pet svojih pacijenata prema postojećim prioritetima i prethodno precizno utvrđenim terminima.


Šest punktova


Unutar zametske dvorane jučer je bilo postavljeno šest punktova na kojima je cijepljenje obavljalo šest timova, a naručivanje je bilo organizirano tako da svakih 15 minuta dolazi nova grupa od trideset ljudi. Prvom masovnom cijepljenju prisustvovao je i Dobrica Rončević, glavni epidemiolog NZZJZ-a Primorsko-goranske županije koji je izrazio zadovoljstvo načinom na koje je ono provedeno.
– U početku je možda bilo malo veće gužve jer je dio ljudi došao ranije nego li su bili naručeni. No, vrlo brzo cijepljenje se uhodalo i iznimno smo zadovoljni s time kako se odvijalo, a odvijalo se optimalno i bez gužvi, rekao je Rončević. Istaknuo je i da će se ovisno o količini cjepiva koje će biti na raspolaganju, s cijepljenjem nastaviti na svim dosadašnjim punktovima u Rijeci i ispostavama, uključujući i Centar Zamet, koji se, kako kaže, pokazao kao vrlo dobro mjesto za to. Na taj način moći ćemo odgovoriti na povećane količine cjepiva koje su najavljene za kraj ožujka, zaključio je Rončević.


Osim toga, objasnio je kako je Pfizer cjepivo koje je korišteno u jučerašnjem procjepljivanju, zbog logističkih komplikacija, pogodnije za masovnije cijepljenje nego u ambulantama obiteljske medicine, jer omogućava brzo trošenje višedoznih pakiranja te tako ne dolazi do propadanja doza, rekao je Rončević.


Foto galerija: Dvorana Zamet: Prvo masovno cijepljenje starijih od 65 u Hrvatskoj Foto: Marko Gracin


Transmisija virusa


Zadovoljstvo provedenim procjepljivanjem iskazao je i Vladimir Mićović, ravnatelj NZZJZ-a Primorsko-goranske županije.


– Mislim da su naši stariji sugrađani, koji su pozvani na cijepljenje, mogli to obaviti u redu i epidemiološkim uvjetima koji su prikladni ovakvoj situaciji, posebice sada kada znamo da u našoj županiji imamo pojačanu transmisiju virusa i porast broja novozaraženih. No, nadamo se da neće doći do eksponencijalnog rasta, rekao je Vladimir Mićović te naglasio kako je veliki broj starijeg stanovništva već procijepljen što je dalo i određene rezultate. Naime, iz statistike o dobnoj skupini zaraženih može se vidjeti da je udio starijeg stanovništva relativno nizak i iznosi negdje 6 posto, stoga su rezultati cijepljenja već vidljivi, ističe Mićović.


Foto: M. GRACIN

Foto: M. GRACIN


– Nadamo se da ćemo oko 40 tisuća naših sugrađana starije dobi procijepiti kroz neko razumno vrijeme, odnosno da će to biti u sljedećih mjesec i pol dana, a onda možemo krenuti s procjepljivanjem treće faze i svih ostalih skupina stanovništva koje su nam vrlo važne. Konačni cilj nam je dostići 70 posto procijepljenosti u Primorsko-goranskoj županiji, što bi stvorilo puno povoljniju i smireniju situaciju bez obzira na epidemiološke karakteristike, koje, prema svemu sudeći, navještavaju jedno zaoštravanje, rekao je Mićović te procjepljivanje ocijenio kao jednom od ključnih strategija borbe protiv epidemije COVID-19, kako prije, tako i sada, kada je broj zaraženih u porastu, a javljaju se i novi sojevi virusa.


Učinkovita cjepiva


Na pitanje jesu li cjepiva djelotvorna za nove sojeve virusa, Mićović je odgovorio kako je u Hrvatskoj, pa i Primorsko-goranskoj županiji, među novim sojevima dominantan onaj britanski, odnosno europski soj koji je sve prisutniji.


– Međutim, cjepiva koja nam stoje na raspolaganju visoko su učinkovita i osiguravaju visoku zaštitu i protiv novih sojeva, no to će se tek u određeno vrijeme konačno utvrditi, rekao je Mićović.


Tijekom jučerašnjega masovnog cijepljenja, građani, koji su, zbog poštovanja epidemioloških mjera te kako bi se izbjeglo nepotrebno okupljanje većeg broja ljudi, dobili točan termin cijepljenja, većinom su poštovali zakazano vrijeme dolaska i nisu samovoljno dolazili te se veće gužve nisu stvarale.


– Cijepljenje je dobro organizirano. Nije bilo nikakvih problema, sve je išlo svojim tijekom bez gužvi. Svi su pitali koje cjepivo će dobiti. Naime, doktori su rekli da će dobiti Modernu, međutim, dobili su Pfizer cjepivo, ali svi pacijenti su zadovoljni i dobivaju kartončić na kojem piše koje cjepivo su dobili te datum dobivanja druge doze s uputom da će ih liječnici naprijed obavijestiti, kazala je patronažna sestra Afrodita Klisović koja je na jednom od šest punktova cijepila pacijente.


Također, pacijente su upozorili na eventualne nuspojave i uputili ih da 15 minuta po dobivanju cjepiva pričekaju u prostoru gdje su ih nadzirali djelatnici hitne pomoći.


– Mislim da je jako dobro organizirano! Vidjela sam da je ovdje prisutna cijela epidemiološka služba i jako sam zadovoljna. Bila sam naručena u 9 i pol i točno sam došla na red, rekla nam je Neda Kružić (76).


– Sve je lijepo prošlo i osjećam se odlično, rekla je Manda Vujić (82), a na pitanje bi li ponovila cijepljenje, kazala je da hoće, onda kada je pozove liječnik.


– Sve je prošlo u redu i samo cijepljenje prošlo je bezbolno. Sada sam primila prvu dozu, a novu ću dobiti 17. travnja, ali obiteljski liječnik će me obavijestiti. Nedavno sam zbog kontakta bila u izolaciji i bilo me je strah da se ne zarazim. Nadam se najboljem i da će nas ovo procjepljivanje vratiti normalnom životu. Svi to jako želimo, rekla je Maja Rex (68).


 


Akcije u ispostavama


Na pitanje je li dugo čekao na cijepljenje, Vaskrsija Miljanović (83) kazao nam je da se nedavno prijavio kod svoje liječnice. Cijepljenje je, kaže prošlo u najboljem redu, a drugu dozu dobit će u travnju, kada ga liječnica pozove.
– Ništa nisam osjetio, tek malo. Inače, imam povjerenje u cjepivo i liječnike i mislim da će popraviti ovu situaciju, rekao je, a povjerenje u struku i cjepivo ima i Vladimir Tkalčić (66).


– Što se tiče cijepljenja, usprkos ovim silnim informacijama o ugrađivanju čipova i praćenja od strane Billa Gatesa, to su sve besmislice. Mislim da je cijepljenje vrlo korisna stvar za svih. Godine 1960. cijepljenje je spasilo tisuće djece od dječje paralize i preko noći je došlo do potpuno novog stanja, zapravo druge godine nakon cijepljenja više gotovo nije bilo niti jednog slučaja. Prema tome, sumnjati u cjepivo i suvremenu znanost potpuno je promašeno, rekao nam je Vladimir Tkalčić.


Kao što je epidemiolog Rončević kazao, masovna cijepljenja poput jučerašnjeg i ubuduće će se organizirati ovisno o količini dobavljenog cjepiva, a s cijepljenjem će svakako nastaviti te dosadašnji punktovi za cijepljenje na Zametu, Vežici, u zgradi NZZJZ-a PGŽ-a te u Opatiji, Crikvenici, Gorskom kotaru i otočnim ispostavama, koji će funkcionirati kao i do sada.