Primorsko-goranska županija

Ravnatelji žele povratak svih osnovnoškolaca, maturanata i učenika na praksi u klupe. Odluka u srijedu?

Portal Novi list

Patrik Macek/PIXSELL

Patrik Macek/PIXSELL

Odluka hoće li se od sljedećeg ponedjeljka ti učenici vratiti u svoje razrede donijet će se temeljem stava epidemiologa“Župan Zlatko Komadina na današnjoj konferenciji za novinare najavio je sjednicu Županijske skupštine koja će se održati 18. veljače kako bi se, između ostalog, provelo usklađivanje Statuta Županije sukladno izmjenama Zakona o lokalnoj i regionalnoj samoupravi”, priopćeno je iz Primorsko-goranske županije.


“Tim se Zakonom, primjerice, smanjuje broja članova Županijske skupštine PGŽ s 45 na 41, limitira se i ukupna godišnja naknada za rad članova predstavničkog tijela, omogućava se podnošenje peticija građana po pitanjima iz rada regionalne samouprave. Od odluka s prošlotjednog kolegija, župan je istaknuo prijedlog programa održavanja sportskih objekata u Gorskom kotaru od posebnog interesa za PGŽ. Naveo je da tim objektima, koji su prvenstveno u Delnicama, kao i Platku, upravlja Goranski sportski centar kao trgovačko društvo u većinskom vlasništvu PGŽ, koje međutim iz vlastitih prihoda ostvaruje tek polovicu sredstava potrebnih za njihovo održavanje. „Na godišnjoj razini to je iznos od oko 7 milijuna kuna, GSC uprihoduje 3,5 milijuna kuna, a preostalu polovicu financira Županija iz svog proračuna. Obogaćivanjem ponude novim sadržajima, kao i stalnim podizanjem razine kvalitete Goranski sportski centar d.o.o. je vremenom postao glavni nositelj razvoja sportsko-rekreativnih sadržaja u Gorskom kotaru. Međutim, bez sredstava Županije ne bi bilo novca ni za rad klizališta, sportske dvorane i bazena, stadiona teniskih terena, kuglane u Delnicama“ rekao je župan. Za održavanje objekata te drugih aktivnosti GSC-a i u 2021. godini Primorsko-goranska županija iz svog je Proračuna osigurala iznos od 3.750.000,00 kn.


Istaknuo je nadalje da JU „Priroda“ osim upravljanja bogatom prirodnom baštinom Županije, uspješno provodi i EU projekte. Pred dovršetkom je tako 8 milijuna kuna vrijedan projekt Centra za velike zvijeri u Staroj Sušici, objekt je prošao tehnički pregled i slijedi unutarnje opremanje. JU „Priroda“ je i partner Gradu Rijeci i Turističkoj zajednici Grada Rijeke u projektu Interpretacijskog centra prirodne baštine PGŽ. Ukupna vrijednost projekta je 16.174.168,41 kn. Osnovni cilj projekta je pomoći razvoju regionalno i sezonski ujednačenijeg, održivog turizma visoke kvalitete doživljaja baziranog na prirodnoj baštini na području cijele Primorsko-goranske županije, promocijom i interpretacijom 11 odredišta prirodne baštine među kojima su Strogi rezervat Bijele i Samarske stijene, geomorfološki spomenik prirode Zametska Pećina, koji će se projektnim aktivnostima urediti za posjećivanje, zaštićeni krajobraz Lopar te Natura 2000 područja, u novom Interpretacijskom centru na otvorenom u Rijeci (Kampus) te samostalnim interpretacijskim točkama na samim lokacijama.
Pročelnik UO za regionalni razvoj, infrastrukturu i upravljanje projektima Ljudevit Krpan naglasio je da je PGŽ među tri vodeće RH županije po povlačenju bespovratnih europskih sredstava. Istaknuo je da bi bili još uspješniji kada bi regionalne i lokalne samouprave dobile veće ovlasti za upravljanje svojim razvojem, a time i određivanja prioriteta kod prijave na natječaje. Dodao je da je PGŽ u izradi strateških razvojnih dokumenata koji su i temelj za izradu i kandidiranje projekata u predstojećoj EU financijskoj perspektivi.


Pročelnica UO za socijalnu politiku i mlade Dragica Marač istaknula je da je u proračunu i ove godine osiguran novac za provedbu socijalnih programa kao što je program Pomoći u kući pokrenut još prije 8 godina kako bi se osigurala sustavna pomoć staračkim domaćinstvima u ruralnim dijelovima. Taj se program provodi u 11 jedinica lokalne samouprave, a Županija je za njegovo sufinanciranje osigurala 310.000 kuna. Nastavlja se i sufinanciranje logopeda kako bi djeca iz ruralnih područja pomoć stručnjaka dobila u svojim sredinama. S preko 400.000 kuna financirat će se fizikalna terapija u Centru za rehabilitaciju Fortica, kao i Domu za starije u Velom Lošinju. Pročelnica Marač istaknula je također da je Vlada donijela odluku o decentraliziranim sredstvima za financiranje domova za starije, kao i socijalnih ustanova u istom iznosu kao i lani. To znači da nisu obuhvatili povećane izdatke za zaposlene u tim ustanovama proizišle iz Kolektivnog ugovora pa će PGŽ i ove godine nedostajuća sredstva morati pronaći u vlastitom proračunu.


Ukratko se na aktualnu epidemiološku situaciju osvrnuo ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ Vladimir Mićović te rekao da je tijekom jučerašnjeg dana, kao i obično nedjeljom, laboratorijski obrađeno samo 63 uzoraka osoba koje su zaprimljene u hitnoći i među njima nije bilo pozitivnog nalaza na koronavirus. Ozdravilo je 59 osoba pa se tako broj aktivnih slučajeva Covid 19 bolesti dodatno smanjuje i trenutno iznosi 574. U KBC-u Rijeka hospitalizirana su 52 Covid pacijenta, od kojih su 4 na respiratoru, a jedna je osoba nažalost jučer preminula. Mićović je naglasio kako je ovo nastavak povoljnih trendova te najavio daljnje cijepljenje ovisno o količinama pristiglog cjepiva.


Župan Komadina dodao je da će se u srijedu raspravljati o povratku učenika u školske klupe, da se ravnatelji zalažu za povratak učenika do osmog razreda, te maturanata i učenika na praksi, no da će odluka hoće li se od sljedećeg ponedjeljka ti učenici vratiti u svoje razrede donijeti temeljem stava epidemiologa.


Župan je također rekao da se sastao s predstavnicima ugostitelja te da ih podržava u prijedlogu da im se omogući prodaja za van, no da su to odluke koje donosi Nacionalni stožer”, navodi se u priopćenju.