Lokalni izbori

Ranko Frka želi na čelo Kraljevice: ‘Uvest ćemo e-račun zbog transparentnosti’

Biljana Savić

Građani Kraljevice trebaju znati da je sadašnja gradska vlast na kraju mandata uspjela zadužiti gradski proračun za rekordnih 5,5 milijuna kuna, tik pred novu financijsku krizu koja će nas tek zadesiti zbog pandemije COVID-19, poručje Ranko FrkaKRALJEVICA – Ranko Frka ušao je u utrku za gradonačelnički mandat uz podršku koalicije stranaka PGS-GLAS-HSU-SDP, kako ističe – nezadovoljan dosadašnjim vođenjem grada, a kao bivši zaposlenik u gradskoj upravi stekao je uvid u problematiku kao i iskustva i vještine za rješavanje problema. U svojoj poruci biračima on ističe da je radio 4 godine u kraljevičkoj gradskoj upravi te da je uvidio mnoge probleme koji su zapravo vrlo jednostavno rješivi, ali o njima, kaže, nitko ne mari ili ih jednostavno ne smatra bitnima, a od krucijalne su važnosti za kvalitetu života.


– Kandidirao sam se za gradonačelnika prvenstveno zbog svoje ljubavi prema Kraljevici i svim svojim sugrađankama i sugrađanima čije je pravo imati učinkovitu i transparentnu gradsku upravu. Radi transparentnosti trošenja novca građana uvest ćemo e-proračun, gdje će građani moći vidjeti svaku njihovu lipu koja je utrošena. Iako je to obećano još 2017. godine u predizbornom letku trenutačne vlasti, to još uvijek nije provedeno pa se pitam – zašto? Građani trebaju znati da je sadašnja gradska vlast na kraju mandata uspjela zadužiti gradski proračun za rekordnih 5,5 milijuna kuna, tik pred novu financijsku krizu koja će nas tek zadesiti zbog situacije s bolešću COVID-19. Zbog manjka novca u gradskoj blagajni grad se elegantno namirio od sredstava gradskih udruga kojima su prethodno dodijeljena.


– Konkretno, brinut ćemo se za mlade i poduzetne ljude, jednokratnim potporama novim poslovnim subjektima otvorenim uz mjeru samozapošljavanja na području Grada Kraljevice pomoći ćemo u iznosu od 10.000 kuna, što je jednako današnjoj jednomjesečnoj neto plaći mjesta dogradonačelnika čija se funkcija ukida. Spreman sam nositi se sa svim izazovima koje nam donosi razdoblje ispred nas. Uz sebe imam tim stručnih, iskusnih i educiranih ljudi koji mi svakodnevno stoje na raspolaganju. Tako su svi projekti i ideje koje su predstavljene u mojem programu vrlo lako izvodivi jer su zasnovani na realnim potrebama građana. U Kraljevici ima puno posla za poboljšanja, svjestan sam da neću sve moći popraviti, ali dat ću sve od sebe da cijelo područje Grada Kraljevice prilagodim potrebama svakog stanovnika. Osnovat ćemo komunalno društvo, formirati prometno redarstvo i izgraditi reciklažno dvorište, a popis tako, reklo bi se normalnih stvari koje nedostaju Bakarcu, Šmriki, Križišću i Kraljevici je podugačak, poručuje Ranko Frka.


Investicijski ciklus županije, a ne grada
Kao i svi građani, i ja sam izuzetno sretan što Kraljevica iza sebe ima zavidan investicijski ciklus, no te je projekte potrebno pravilno adresirati. Trenutačni gradonačelnik nastavio je rad na projektima koje je zatekao, ali ih u sadašnjoj kampanji sve pripisuje isključivo sebi, iako su mnogi od njih projekti županije ili ministarstava. Ali ipak treba jasno i istinito reći o kakvih se to 70-ak projekata radi. Uzmimo za primjer realizaciju projekta obnove dvorca Frankopan – radi se o županijskom projektu gdje je ogromnu većinu sredstava osigurala Primorsko-goranska županija putem fondova, a Kraljevica je partner s daleko manjim ulaganjem, ili lučicu Carovo gdje je nositelj i glavni investitor ŽLU Bakar-Kraljevica-Kostrena, ili pak energetsku obnovu OŠ Kraljevice za koju je grad participirao 10 posto, dok je 90 posto sredstava osigurao PGŽ. Istovremeno u derutnu zgradu dječjeg vrtića Orepčići koja je u vlasništvu Grada, usprkos obećanjima od prije četiri godine, Grad nije uložio ni kunu.