PGS, GLAS i HSU

“Vrijeme je za Frku”: Ranko Frka kandidat za gradonačelnika Kraljevice

Biljana Savić

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

PGS-ov kandidat koalicije GLAS-a, PGS-a i HSU-a u izbornu utrku kreće sa sloganom »Vrijeme je za Frku«Ranko Frka prvi je objavio kandidaturu za gradonalečnika Kraljevice, kao PGS-ov kandidat koalicije GLAS-a, PGS-a i HSU-a. On u izbornu utrku kreće sa sloganom »Vrijeme je za Frku«, a koalicija će na izbore u svibnu krenuti sa sloganom »Novo lice Kraljevice«.


Isprva je u predizbornoj koaliciji trebao biti i SDP, no na kraju je ta stranka odlučila samostalno izaći na lokalne izbore, a predsjednica GLAS-a Kraljevica Larisa Juretić kazala je da su otvoreni za postizbornu suradnju sa SDP-om.


Frka je rođen 1986. godine, još ranije je radio u kraljevičkoj gradskoj upravi, a sad je, kao diplomirani inženjer građevine, projektant u privatnoj tvrtki.
– Gradonačelničku dužnost neću obavljati voolonterski, već ću svom radu profesionalno pristupiti, kazao je Frka, dodavši da ga Kraljevičani poznaju po brojnim ekološkim akcijama.Inače se bavi sportskim ronjenjem, podvodnom fotografijom, biciklizmom i letenjem i sin je poznatog podvodnog fotografa Danijela Frke.


Četiri strateška cilja


– Moj glavni motiv za kandidaturu za gradonačelnika Grada Kraljevice je stav da uz kvalitetne ljude i ideje možemo bolje, pametnije i više od postojeće gradske vlasti. Želim napokon zaustaviti odlazak mladih ljudi iz Kraljevice, aktivirati neiskorištene potencijale i potaknuti brži razvoj gospodarstva.


Želim pomoći rješavanju stambenih, socijalnih i kulturnih potreba svih naših građana, podignuti komunalni standard i gradsku upravu učiniti bržom, boljom i otvorenijom za sve, poručio je Frka i naveo četiri strateška cilja – »mladu Kraljevicu«, »zelenu Kraljevicu«, »razvijenu Kraljevicu« i »sigurnu Kraljevicu«.


U strateškom cilju »mlada Kraljevica« najavio je pokretanje POS-ove dokumentacije za stanove u Kraljevici, pokretanje energetske obnove dječjeg vrtića Orepčići i pripremanje dokumentacije za izgradnju dječjeg vrtića u Šmriki te uključivanje u rad gradske uprave savjet mladih.


– Omogućit ćemo kvalitetan i brzi internet uvođenjem optike na cijelom području grada i tako građaanima osigurati pametne usluge koje im mogu olakšati život i omogućiti rad od kuće, dodao je, a u strateškom cilju »zelena Kraljevica« najavio je izgradnju reciklažnog dvorišta, sustavno i kvalitetno hortikulturno uređenje svih naselja Kraljevice i aktivnu borbu protiv divljih deponija.


Dom za umirovljenike


U strateškom cilju »razvijena Kraljevica« najavio je aktiviranje preostalih poslovnih zona, pokretanje rješavanja imovinskopravnih odnosa i otvaranje novih radnih mjesta.


– Nastavit ćemo s uređenjem šetnice i plaže Oštro i uredit ćemo plažu za pse. Prekinut ćemo sadašnju nesuvislu politiku grada i uspostaviti kvalitetno upravljanje dvorcem Frankopan-Nova Kraljevica te uspostaviti čvrstu suradnju grada s lučkom upravom i započeti zajedničku strategiju morskog prostora grada.


Pokrenut ćemo nasipavanje lukobrana za zaštitu luke Kraljevica, najavio je Frka, a u strateškom cilju »sigurna Kraljevica« naglasio organiziranje preventivnih specijalističkih pregleda i rekreacije za stanovnike starije životne dobi, povećavanje sigurnosti sviju građana i gradske imovine uvođenjem videonadzora javnih površina i objekata komunalne infrastrukture i organiziranje aktivne službe komunalnog i prometnog redarstva.


Milan Bauk iz HSU-a najavio je zalaganje za izgradnju doma za umirovljenike u Kraljevici.