Rekonstrukcija kolnika

Radovi na obnovi skoro sedam kilometara ceste od Rupe do Pasjaka trebali bi biti gotovi do listopada

Marinko Glavan

Foto S. Drechsler

Foto S. Drechsler

Vrijedni su ukupno nešto više od tri milijuna eura bez PDV-aRadovi na obnovi dionice državne ceste D-8, od Pasjaka do raskrižja Rupa, vrijedni ukupno nešto više od tri milijuna eura (bez PDV-a) trebali bi biti završeni najkasnije u listopadu ove godine, potvrđeno je na naš upit iz riječke ispostave Hrvatskih cesta (HC). Riječ je o radovima na rekonstrukciji gornjeg ustroja ceste vrijednim 2,99 milijuna eura koje izvodi Strabag d.o.o., pri čemu poslove nadzora u vrijednosti od 90 tisuća eura obavlja Institut IGH d.d.. Kako neslužbeno saznajemo, radovi bi mogli biti završeni i prije početka turističke sezone, tijekom koje je Pasjak jedan od najopterećenijih graničnih prijelaza, ali čak i ako do tada ne budu završeni, bit će prekinuti dok traje špica dolazaka i odlazaka turista.


Novi sloj


Projektom je, prema odgovoru riječke ispostave Hrvatskih cesta, predviđena rekonstrukcija kolnika u duljini od 6,9 kilometara, recikliranjem »in plant« uklonjenih asfaltnih površina, bez zadiranja u rubne elemente ceste, što znači da će se uklonjeni materijal oporabiti i ponovo upotrijebiti za rekonstrukciju ceste.


– Projektom je predviđeno uklanjanje postojećih asfaltnih slojeva i nevezanog kamenog materijala mehaničkim glodanjem do dubine od 53 centimetra (mjereno od kote nivelete), te izrada novog nosivog sloja od zrnatog kamenog materijala, izrada novog nosivog sloja tipa ‘’in plant’’ sa cementom i upjenjenim bitumenom, te izrada nosivog i habajućeg asfaltnog sloja. Postojeća vertikalna signalizacija se ne obnavlja, dok je horizontalnu signalizaciju potrebno obnoviti nakon završetka građevinskih radova, stoji u odgovoru Hrvatskih cesta.


Odvijanje prometa
Projektnu dokumentaciju izradila je tvrtka Ceste-Rijeka, a za vrijeme trajanja radova promet se na dionici odvija u režimu naizmjeničnog propuštanja vozila, uz ograničenje brzine pa iz Hrvatskih cesta vozače pozivaju na strpljenje i poštovanje privremene prometne regulacije.