Benčić

Radovi na fasadi nove zgrade Gradske knjižnice Rijeka otkrivaju fascinantne detalje. Pogledajte

Portal Novi list

Foto Kristian Benić, Gradska knjižnica Rijeka

Foto Kristian Benić, Gradska knjižnica Rijeka

Pogledajte kako od nečeg ruševnog nastaje nešto svježe i oku lijepo.Izgradnja prve prave središnje zgrade Gradske knjižnice Rijeka lijepo napreduje. Dok se čeka da zgrada bude građevinski potpuno dovršena i krene uređenje interijera, radnici zadnjih dana uređuju fasadu.


Gradska knjižnica Rijeka podijelila je na Magazinu GKR niz upečatljivih fotografija sa skela gdje se vidi napredak radnika tvrtke VG5 koji pedantno obnavljaju fasadu ne bi li sve to bilo kao staro, a opet novo.


“Kroz nekoliko fotografija vodimo vas trenutnim stanjem ne bi li upravo dobili onaj pravi osjećaj kako od nečeg ruševnog nastaje nešto svježe i oku lijepo”, poručuju iz Gradske knjižnice.
Za početak pogledajmo kako su zidovi objekta izgledali u proljeće prošle godine.Rezultate rada na fasadi se najbolje može osjetiti kroz prije/poslije situacije. Ovako je to na desnoj strani gledano iz Dječje kuće…A ovako na lijevoj. To je osnova transformacije koju možete osjetiti kroz ostatak……prije…

…i poslije prizora.Vijenci zgradi pružaju posebno simetričan dojam.
Ukrasi koji su potpuno propali izrađeni su nanovo od staklobetona.
Gledano s razine ulice ukrasi ne djeluju tako veliko pa dočarajmo malo omjere.“Izgleda bolje nego što smo mislili”, kaže vrijedna fasaderska ekipa koja izvana gotovo godinu dana pomalo štrika ovu složenu i izrazito devastiranu zgradu.
Bez ove junakinje koja se neprestano vrti ne bi bilo ničeg.Podsjetimo, radovi na uređenju nekadašnjeg T-objekta bivše tvornice »Rikard Benčić«, u koju će se po obnovi useliti Gradska knjižnica Rijeka, počeli su u rujnu 2019. godine.


Budući da je izgrađena u drugoj polovici 19. stoljeća, zgrada ima veliku arhitektonsko-povijesnu vrijednost i primjer je industrijske arhitekture s kraja 19. stoljeća, kao i tadašnje tipologije proizvodnih građevina.


Zbog toga se nalazi u području zaštićene industrijske baštine, a cjelokupna se obnova i izgradnja izvodi uz konzervatorski nadzor.


Riječ je o posljednjem, četvrtom objektu u kompleksu »Benčić« u kojem je dosad otvoren Muzej moderne i suvremene umjetnosti, impresivna Palača šećerane u kojoj djeluje Muzej grada Rijeke te Dječja kuća.


Dovršetkom ovog objekta “Benčić” će u potpunosti promijeniti vizuru, a očekuje se da će kvart živnuti i postati novi, kulturni centar grada Rijeke.