Neuspjeli pregovori

Radnici riječkog Vodovoda i kanalizacija idu u štrajk? Propao i treći pokušaj mirenja, sindikat sprema akcije

Marinko Glavan

Sindikat je, između ostalog, tražio povećanje 9-postotno povećanje neto plaćeNakon propalih pokušaja mirenja Sindikata zaposlenika vodoopskrbe i odvodnje Hrvatske i uprave riječkog KD Vodovod i kanalizacija u sporu oko izmjena kolektivnog ugovora, povjerenik sindikata u KD ViK-u Ivo Tomljanović najavio je moguće pokretanje industrijskih akcija odnosno štrajka.


Do spora je došlo, objanjava Tomljanović, jer poslodovac ne pristaje na sindikalne prijedloge da se u novom kolektivnom ugovoru obaveže na povećanje materijalnih prava radnika.


Sindikat je tražio povećanje 9-postotno povećanje neto plaće, isplatu naknada za topli obrok u visini neoporezivih 5000 kuna godišnje uz povećanje otpremnine s 20 na 30 tisuća kuna te još neke druge zahtjeve.
Tomljanović ističe da su održana tri pokušaja mirenja pri čemu je poslodavac svaki put tražio odgodu do konačne odluke, a nakon trećeg propalog pokušaja u sindikatu su zaključili da je mirenje propalo te da im preostaje mogućnost pokretanja industrijskih akcija kao jedinog rješenja problema.


Tomljanović dodaje i kako je prosječna plaća 315 zaposlenih u KD ViK-u 6400 kuna što je manje od državnog prosjeka i znatno manje od plaća u usporedivim KD-ima u ostalim gradovima; u Splitu je 7480 kuna, u Osijeku 7100, a u Zagrebu 7700 kuna.


Sindikat je započeo pripremu za provedbu svih industrijskih akcija uključujući i štrajk.