Velika djela

Rad Socijalne samoposluge na Brajdi doveden u pitanje

Mirjana Grce

Božićna konferencija ravnatelja karitasovih ustanova / Snimio M. GRACIN

Božićna konferencija ravnatelja karitasovih ustanova / Snimio M. GRACIN

Najviše donacija stizalo je od građana koji su u trgovačkim centrima poneku namirnicu donirali za korisnike Socijalne samoposluge. Trgovački centri su onemogućili takav način prikupljanja donacijaRIJEKA  Socijalna samoposluga »Kruh sv. Elizabete« projekt je Franjevačkog svjetovnog reda čiji volonteri građanima u potrebi mjesečno podijele oko 550 obiteljskih paketa, što znači hrane i ostalih potrepština za oko 2.000 korisnika.


Daljnji rad Socijalne samoposluge doveden je u pitanje. Naime, osim akcijom »Mladi protiv gladi« – koja se od 2010. godine provodi putem škola i vrtića, i čijom provedbom senzibiliziramo najmlađe za pomaganje siromašnima – najviše donacija dobivali smo zahvaljujući malim ljudima, građanima koji su u trgovačkim centrima, poneku namirnicu od svoje kupovine donirali za korisnike Socijalne samoposluge.


Trgovački centri su, ne znam iz kojih razloga – jer se konkretno nisu očitovali – onemogućili takav način prikupljanja donacija.
Naglašavam da to nisu bile donacije trgovačkih centara, nego građana koji bi od onog što su kupili dio ostavljali u košare kraj kojih su stajali naši volonteri. Samoposluga je smještena u gradskom prostoru na Tržnici Brajda, no od proljeća, od kada su postavljeni dodatni stupići na ulazu u tržnicu, tome je prostoru otežan pristup.


Na drugoj lokaciji u skladištu na Žabici 4, gdje je podjela odjeće, obuće i ostalih kućanskih potrepština, zadnjih godina zatvoren je dovod vode. Sve to dodatno otežava uvjete u kojima djelujemo.


Na žalost, potrebe su sve veće i nadilaze mogućnosti volonterskog rada, stoga je nužno da se nadležne institucije više uključe i financijski podupru, kako bismo mogli nastaviti više i bolje pomagati naše najsiromašnije sugrađane bez primanja i doma, ali i brojne obitelji i samce koji žive od državne socijalne pomoći, rekla je Blaženka Kulić, područna ministra Franjevačkog svjetovnog reda na pressici kojom su u sjedištu Caritasa Riječke nadbiskupije predstavnici gotovo svih karitasovih ustanova izložili o radu ustanova kojima su na čelu.


»Caritas počinje s tobom«, izdvojila je geslo nadbiskupijskog Caritasa njegova ravnateljica s. Marija Faustina Kovačević, zahvalivši svim donatorima i volonterima Caritasa, iznijevši da je Caritas u ovoj godini pomagao više od 2000 osoba ili obitelji u različitim potrebama.


Isto tako, objasnila je da se broj korisnika Caritasa uvelike povećava kada mu se pribroje korisnici pet specijaliziranih karitasovih ustanova: Prihvatilišta za beskućnike »Ruže sv. Franje«, Socijalne samoposluge, Kuće utočišta sv. Vinka Paulskog, Doma za žene i djecu žrtve obiteljskog nasilja »Sv. Ana«, Hospicija »Marija Kozulić« te Doma za dementne osobe.


Ravnateljica nedavno otvorenog Doma za dementne osobe s. Mirjam Jerković rekla je da će dom u stacionarnom dijelu ukupno moći imati 18 korisnika, a u dnevnome boravku 15. Sada ima tek pet korisnika, i to iz dva razloga: zato što je za sada, zbog financijskih razloga, opremljen za samo pet korisnika te iz razloga organizacijske opreznosti. Kako bi se pomoglo daljnje opremanje doma, 7. veljače 2020. će u Dvorani mladosti bit održan humanitarni koncert »Rijeka milosti« na koji su pozvani svi.


Riječki Hospicij će početkom iduće godine ući u sedmu godinu djelovanja, a u njemu je od 2013. godine do ovih dana preminulo 1508 najteže oboljelih, rekla je njegova ravnateljica s. Daniela Orbanić, dodajući da će od iduće akademske godine studenti završnih godina medicine riječkog Medicinskog fakulteta moći slušati izborni kolegij iz palijativne skrbi, te će u riječkom Hospiciju učiti o palijativnoj skrbi.


Prihvatilište za beskućnike »Ruže sv. Franje« je u 12 godina rada imalo oko 600 korisnika. U zadnje vrijeme su njegovi korisnici većinom starije i teško bolesne osobe koje zbog toga u Prihvatilištu ostaju duže vrijeme, rekla je Nela Pujić, u ime FSR-a Trsat koji vodi prihvatilište. S. Suzana Samardžić, ravnateljica najstarije karitasove ustanove, Doma Sv. Ana, izdvojila je da je dom u ovoj godini imao 76 korisnika, a da se iza tih brojki krije velik stručni rad, kao i volontersko pomaganje.