Posjet

Putovima Frankopana: Delegacija PGŽ obišla lokacije u Bečkom Novom Mjestu

Sanja Gašpert

Radi se o mjestima vezanim uz Frana Krstu Frankopana i Petra Zrinskog.S ciljem povezivanja projekta Putovima Frankopana s europskim kulturno-turističkim rutama, delegacija Primorsko-goranske županija obišla je lokacije u Bečkom Novom Mjestu koje su dio frankopanske povijesti.


Radi se o mjestima na kojima su se dogodila smaknuća Frana Krste Frankopana i Petra Zrinskog te dvjema lokacijama na kojima su prvotno bili pokopani, kao i spomeniku Petru Zrinskom i Franu Krsti Frankopanu koji su podigli Zrinska garda iz Čakovca i Hrvatsko kulturno društvo u Gradišću još 2019. godine.


Autor spomenika je čakovečki kipar Mihael Štebih, a zbog mjera ograničenja radi koronavirusa, spomenik je otkriven tek nedavno, dvije godine nakon postavljanja.
Podsjetimo, smaknuća su se dogodila 30. travnja 1671. godine, a hrvatski ban Petar Zrinski i hrvatski plemić, vojskovođa i pjesnik Krsto Frankopan, postali su simbol žrtve za pravdu i slobodu hrvatskog naroda.


Pobunili su se protiv centralizma i apsolutizma tadašnjeg hrvatsko-ugarskog kralja Leopolda I. i Habsburgovaca, te su se zalagali za poštivanje prava i obveza koje je bečki dvor imao prema hrvatskom narodu.


U spomen 351. godišnjice ovog tragičnog događaja, dan smrti odlukom Hrvatskog sabora na nacionalnoj razini obilježava se kao spomendan Dan Zrinskog i Frankopana.


– Naš projekt Putovima Frankopana zaslužuje postati dio Kulturnih ruta Vijeća Europe, jer je priča o hrvatskim velikanima važan dio europske povijesti.


Plan je povezati rutu s dijelovima Hrvatske koje baštine frankopansku povijest kroz kaštele i povijesna događanja na njihovom području.


To su, uz Primorsko-goransku, Karlovačka, Ličko-senjska i Međimurska županija.


Vjerujemo da će Ministarstvo kulture dati podršku ovoj ideji, poručio je primorsko-goranski župan Zlatko Komadina.