Blagdansko druženje u Art-kinu

Puna torba darova za male Rome

Alenka Juričić Bukarica

Na druženje je bilo pozvano oko 250 mališana Roma s područja Rijeke, a akciju su pomogli Savez Roma Hrvatske »Kali Sara«, saborski zastupnik Veljko Kajtazi te dva privatna donatora iz NorveškeRIJEKA  Hoće li doći?! Hoće li… Hoće? Naravno, hoće! Stigao je jučer Djed Božićnjak usporkos velikom jugu i kiši, u Art-kino na blagdanski druženje s mališanima romske nacionalnosti kako bi podijelio darove, ali i provjerio tko redovito pere zubiće i sluša mamu i tatu.


Naravno, svi mališani bili su dobri i dobili paket darova. Jer Djedica nije stigao samo s jednom punom vrećom, nego njih »pun koš«. A prije nego je Djedica na opće oduševljenje malih i velikih stigao, mališani su imali prilike guštati i u seriji blagdanskih crtića.


– Lijepo je bilo, gledali smo crtiće, a onda je došao Djed Božićnjak! I rekao da će, tko je bio dobar, dobiti poklon. Slušam li mamu i tatu? Pa da, slušam! A ove godine sam od Djeda zaželio da mi pod bor stavi autić, bicikl i čizmice za malog bracu, otkrio nam je Renato Neziri koji je, dodao je, već okitio bor kod kuće.
Snimio Vedran KARUZA


Snimio Vedran KARUZA


Da je Djedica bio u pravu, potvrdio je i Renatov tata rekavši da je mališan cijele godine bio jako dobar. A s paketićima su iz dvorane izašli i mališani Bejtulah, Fazilje i Medina Osmani s mamom Sabrinom i tatom Erduanom.
– Bilo nam je jako lijepo. Najbolji su nam bili crtani o snjegoviću i ježu. A najviše nam se sviđa ovaj čokoladni Djed Božićnjak kojeg smo dobili, kazali su mališani još pod dojmom susreta s pravim Djedicom.


Obitelj osmani – Bejtulah, Fazilje i Medina s mamom Sabrinom i tatom Erduanom / Foto Vedran KARUZA


Obitelj osmani – Bejtulah, Fazilje i Medina s mamom Sabrinom i tatom Erduanom / Foto Vedran KARUZAA veselo druženje prepuno dječjeg smijeha po prvi je put organizirala Udruga Roma RoMorčić, na čelu s predsjednikom Bektešom Redžepijem. Tajnica udruge Ingrid Redžepi kazala je da je Udruga osnovana prošle godine i to s ciljem obrazovanja, zdravstvene zaštite, socijalizacije i integracije Roma u zajednicu. Predstojeći blagdani bili su prilika da se organizira i ovo druženje na koje je pozvano oko 250 mališana Roma s područja Rijeke, a akciju su pomogli Savez Roma Hrvatske »Kali Sara« i saborski zastupnik Veljko Kajtazi te dva privatna donatora iz Norveške. Ovo je, doznajemo, tek jedna od nizu aktivnosti koje je Udruga ove godine organizirala.


Autić, bicikl i čizmice za malog bracu poželio je Renato Neziri za Božić / Foto Vedran KARUZA


Autić, bicikl i čizmice za malog bracu poželio je Renato Neziri za Božić / Foto Vedran KARUZA– Tako smo, uz ostalo, u RiHubu organizirali radionicu za djecu na temu zdravlja zubića. Osim toga imamo lijepu suradnju sa Županijom koja nam je donirala 3.500 kuna za pet kompleta srednjoškolskih udžbenika, kao i 3.000 kune za potrepštine učenika za početak škole. Jako dobru suradnju imamo i s Gradom Rijeka s kojim planiramo početkom siječnja napraviti druženje s romskim ženama na temu reproduktivnog zdravlja i samopregleda dojki, najavila je Redžepi te na kraju druženja svima zaželjele sretne predstojeće blagdane.


Tajnica Ingrid Redžepi za siječanj je najavila druženje s romskim ženama na temu reproduktivnog zdravlja i samopregleda dojki / Foto Vedran KARUZA


Tajnica Ingrid Redžepi za siječanj je najavila druženje s romskim ženama na temu reproduktivnog zdravlja i samopregleda dojki / Foto Vedran KARUZA