KD Kozala

Pudlica Megi počiva u miru: Nakon 18 godina prvi ukop na riječkom groblju kućnih ljubimaca

Sanja Gašpert

Novi dio groblja kućnih ljubimaca raspolaže sa 181 grobnim mjestom, od čega 93 pretinca i 88 kazeta za polaganje urni / Foto M. LEVAK

Novi dio groblja kućnih ljubimaca raspolaže sa 181 grobnim mjestom, od čega 93 pretinca i 88 kazeta za polaganje urni / Foto M. LEVAK

Prema želji vlasnika, Komunalno društvo Kozala obavilo je ukop urne s posmrtnim ostacima pudlice Megi u Lukovićima na Kozali, jednom od najstarijih groblja kućnih ljubimaca u Europi koje zbog zakonskih odredbi od 2004. godine nije bilo u funkcijiRIJEKA – Nakon gotovo 18 godina, na groblju kućnih ljubimaca u Rijeci, jednom od najstarijih u Europi, obavljen je prvi ukop. U prvim danima siječnja, prema želji vlasnika, Komunalno društvo Kozala d.o.o. Rijeka obavilo je ukop urne s posmrtnim ostacima pudlice Megi u Lukovićima na Kozali. Groblje nije bilo u funkciji od 2004. godine kada je zakonom o veterinarstvu zabranjeno pokapanje kućnih ljubimaca u zemlju, no zbog stalnog interesa vlasnika kućnih ljubimaca, KD Kozala prošle je godine krenuo u proširivanje i uređenje groblja kako bi se ponovo moglo koristiti.Nakon što je KD Kozala u izgradnju i uređenje novog dijela groblja investirao 613.285,15 kuna, groblje sada raspolaže sa 181 grobnim mjestom, od čega 93 pretinca i 88 kazeta za polaganje urni s kremiranim posmrtnim ostacima kućnih ljubimaca.


Stari dio groblja bit će očuvan kao spomen-groblje / Foto M. LEVAK

Stari dio groblja bit će očuvan kao spomen-groblje / Foto M. LEVAKGrobna mjesta daju se na korištenje na određeno vrijeme, na rok od jedne, dvije ili pet godina, o čemu se sklapa ugovor, s mogućnošću produljenja nakon isteka. Godišnja naknada za korištenje za pretinac iznosi 600 kuna s PDV-om, a za kazetu 400 kuna s PDV-om. Vlasnici kućnih ljubimaca se za sve informacije, preuzimanje, prijevoz i organizaciju kremacije te dogovor o ukopu urne s posmrtnim ostacima mogu obratiti Tehničkom uredu na Centralnom gradskom groblju Drenova, radnim danima od 7 do 15 sati, uz prethodnu najavu na brojeve telefona 208-747 i 514-567.

Groblje kućnih ljubimaca u Rijeci postoji od početka dvadesetog stoljeća i jedno je od najstarijih u Europi. Pretpostavlja se da su ga izgradili lovci za potrebe ukopa svojih lovačkih pasa, da datira od samog početka 20. stoljeća, no jedini trag su već zubom vremena nagriženi nadgrobni spomenici koji datiraju iz vremena između dva svjetska rata. Stari, povijesni dio groblja formiran početkom 20. stoljeća bit će očuvan kao spomen-groblje i svjedok brige prema kućnim ljubimcima u gradu Rijeci. Groblje je za posjetitelje otvoreno od svibnja do kolovoza od 7 do 20, a od rujna do travnja od 7 do 18 sati.