Gužva

Želite dogovoriti šišanje svojeg kućnog ljubimca? U Rijeci ćete za to prvi termin dobiti tek sredinom srpnja

Bruna Matičić

Bella i Bessie - osvježenje na moru

Bella i Bessie - osvježenje na moru

Za novu, kraću frizuru pasa vlasnici se moraju pobrinuti puno prije nego krenu prve ljetne vrućine jer se u riječkim salonima za pse na šišanja čeka i više od mjesec danaRIJEKA – Visoke ljetne temperature svima nam teško padaju, a još ih teže podnose najdraži nam kućni ljubimci, a posebno psi kojima zasigurno nije lako ispod dugačkog i gustog krzna. Šišanje pasa ljeti čini se kao logična stvar, stoga brojni vlasnici taman prije sezone svoje ljubimce friško okupaju, detaljno im iščetkaju dlaku i podlaku ili ih ošišaju, a sve kako bi ih očistili od prljavštine i olakšali im šetnje i život tijekom vrućih ljetnih mjeseci.


Gužve svugdje


Mnogi to čine sami, kod kuće, ali velik dio vlasnika svoje najdraže dlakavce vodi u za to specijalizirane salone gdje taj posao, bez puno muke, obave profesionalni frizeri za pse, odnosno »groomeri«. Međutim, odluče li se na takav potez, moraju o tome razmišljati tjednima unaprijed jer su saloni za uljepšavanje i šišanje kućnih ljubimaca uvijek zatrpani narudžbama, a termine popunjuju čak mjesecima unaprijed. Ipak, popularnost i velik interes za salonima ove vrste naglo naraste upravo u ovom periodu, krajem proljeća i početkom ljeta, a gužve su tolike da se u većini slučajeva na termin čeka minimalno mjesec dana.


Ukazala nam je na to Josipa Leko Šimić koja je svoje, tek pristiglo štene odlučila odvesti profesionalcu na kupanje, šišanje i uređivanje, ali nakon što je kontaktirala gotovo sve salone u Rijeci, pa i dalje, prvi termin dobila je sredinom srpnja.
– Gužva je u svim salonima za šišanje pasa u Rijeci, ali i u zagrebačkim salonima koje sam kontaktirala. Na kraju sam prije dva tjedna uspjela dobiti termin i sredinom srpnja idemo na naše prvo šišanje, kazala je Josipa, govoreći kako se za termin sigurno čeka i do mjesec i pol dana te dodajući u šali da je prema tomu, ona svog psa trebala naručiti puno prije nego li je stigao u njen dom. Također kaže kako do sada nije pratila situaciju, ali čini joj se da u posljednje vrijeme nevjerojatno raste broj salona za šišanje i njegu pasa.


– Izgleda da im je popularnost naglo narasla i sigurno da nedostaje još takvih salona u Rijeci. Potvrđuje to i tržište, rekla je Josipa Leko Šimić.


Udarna sezona


Da su u psećim salonima prave gužve, kazala nam je i Irena Ban koja svoje dvije maltezerice na šišanje vodi uvijek u isti salon gdje termin čekaju i do tri tjedna.


– Imamo stalnu »groomericu« kod koje je uvijek gužvovito. Neovisno o godišnjem dobu, uvijek tri tjedna čekamo na termin, kazala je Irena, opisujući kako razumije i zašto je teško doći do termina. Naime, objašnjava nam kako svaki posjet obuhvaća dosta posla, od pranja, šišanja, rezanja noktiju, uređivanja ušiju, te dodaje da svako šišanje potraje minimalno sat i pol po psu, što znači da njezine ljubimice u salonu provedu sigurno puna tri sata.


Zaista je teško doći do termina za šišanje pasa - Irena Ban i njezine dvije maltezerice

Zaista je teško doći do termina za šišanje pasa – Irena Ban i njezine dvije maltezerice


– Nama je sada udarna sezona. Zauzeti smo mi tijekom cijele godine, ali u razdoblju prijelaza zime u proljeće te sada, prije sezone, ljudi se češće javljaju i traže ljetne »frizure« za svoje najdraže ljubimce, potvrdila nam je i Antonia Kokić, vlasnica Salona za šišanje pasa Dog bar i »groomerica« koja ovih dana ima pune ruke posla. Također, ističe da su popunjeni tjednima unaprijed, kao i to da njezini stalni klijenti na šišanje i uređivanje čekaju dva tjedna, a novi klijenti mjesec dana i više.


Pojasnila je kako i izgleda uređivanje pasa, a napominje da za svaki tretman treba puno koncentracije jer potrebno je svakom psu posvetiti potpunu pažnju kako bi im uređivanje bilo što ugodnije.


Antonia Kokić frizira pse u svom salonu Dog bar / Snimio Sergej DRECHSLER

Antonia Kokić frizira pse u svom salonu Dog bar / Snimio Sergej DRECHSLER


Promjena stava


– Jedan tretman uz kupanje uključuje i feniranje, šišanje, raščešljavanje, čišćenje i uklanjanje dlaka iz ušiju, rezanje noktiju, šišanje ispod šapa. Sve to u prosjeku potraje oko sat i pol, ako se radi o malim dugodlakim psima, a takvi obično i dolaze na uređivanje, objašnjava Antonia koja dnevno stigne urediti oko šest do sedam pasa, a zbog gužve je, kaže, produljila i radno vrijeme. Također, otkriva nam da joj se klijenti uvijek rado vraćaju, a zbog velike zainteresiranosti prije nešto više od godinu dana uz salon za šišanje otvorila je i »vrtić za pse«. Kako vrijeme prolazi, interes je sve veći, a klijenata sve više, pa je trenutno u fazi širenja svog obrta i promjene poslovnog prostora.


Njezina priča zapravo samo potvrđuje promjenu stava prema kućnim ljubimcima, a posebno prema psima koji zaista i jesu postali naši najbolji prijatelji te se trudimo pružiti im sve što zaslužuju, pa tako i njegu.