Centar za mir

Prvoj riječkoj hrvatskoj gimnaziji priznanje Mirotvorne škole: “Otvorena su i hrabra učeća zajednica za mir”

Ingrid Šestan Kučić

Foto Sergej Drechsler

Foto Sergej Drechsler

Riječkoj gimnaziji priznanje je dodijeljeno zato što su primjer otvorene i hrabre učeće zajednice za mir koja svoj utjecaj prelijeva na svoju lokalnu zajednicu i druge škole diljem HrvatskeCentar za mir i nenasilje Osijek Prvoj riječkoj hrvatskoj gimnaziji dodijelio je priznanje Krunoslav Sukić – Mirotvorna škola. Riječku je gimnaziju za to priznanje nominirao Centar za mirovne studije iz Zagreba, a riječ je o nagradi koja je uvedena 2015 godine za osnovne i srednje škole koje promiču odgoj za primjenu nenasilnih metoda u rješavanju sukoba i aktivno građanstvo te solidarno sudjeluju u unapređivanju života i održivog razvoja svoje školske i lokalne zajednice.


Priznanje Mirotvorna škola se sastoji od plakete te nagradnog edukativno-studijskog posjeta skupine učenika i nastavnika nagrađene škole Osijeku, a Riječkoj gimnaziji priznanje je dodijeljeno zato što su primjer otvorene i hrabre učeće zajednice za mir koja svoj utjecaj prelijeva na svoju lokalnu zajednicu i druge škole diljem Hrvatske.


Prepoznatljivi su po obrazovnim inovacijama i osnaživanju mladih na aktivno sudjelovanje u društvenom i kulturnom životu Rijeke, Hrvatske pa i Europe.
Prva riječka hrvatska gimnazija jedna je od najstarijih odgojno-obrazovnih ustanova u Hrvatskoj, a u gotovo četiri stoljeća svoje povijesti, Gimnazija je neizostavan dio povijesti grada Rijeke i njegove okolice.


Školu pohađa petstotinjak učenika koji se mogu opredijeliti za tri osnovna smjera, a od ove školske godine Gimnazija je akreditirana škola za međunarodni program International Baccalaureate Diploma Programme (IBDP).


Riječ je o školi koja provodi razne izvanpredmetne aktivnosti, ima razvijenu suradnjom s institucijama u kulturi i s umjetnicima, s riječkim sveučilištem te udrugama, kako lokalno tako i nacionalno te međunarodno.


Prve riječka hrvatska gimnazija sudjelovala e u razvoju i testiranju novog kurikuluma građanskog odgoja i obrazovanja “Škola i zajednica” koji je proširen na 59 srednjoškolskih odgojno – obrazovnih ustanova u Hrvatskoj, a sudjelovala je i u ponovnom pokretanju “Škole mira u Mrkoplju” koja promiče važnosti mira i mirotvorstva među ljudima, narodima i državama.