Sveučilište u Rijeci

Prvi dani UNIRI: Više od 25 studentskih i sveučilišnih događanja

Ingrid Šestan Kučić

Foto Sergej Drechsler

Foto Sergej DrechslerRIJEKA  Sveučilište u Rijeci prvi će put ove godine svoj dan osim tradicionalnim Dies Academicusom obilježiti nizom događanja koje će objediniti u Dane UNIRI, a kako je na konferenciji za novinare najavila rektorica prof.dr. Snježana Samaržija Prijić više od 25 događanja organizirat će se od 13. do 24. svibnja.


– Nema pravog Dana sveučilišta bez sudjelovanja studenata, a ove godine došlo je do preklapanja Dana sveučilišta i Student Day Festivala čiji je organizator Studentski zbor. Zajedno ćemo organizirati više od 25 aktivnosti, a ove godine obilježavamo 46 godina Sveučilišta, kazala je rektorica.


Središnje događanje bit će Dies Academicus koji će se održavati dva dana, 17. i 21. svibnja, a u sklopu svečanosti bit će nagrađeni najuspješniji studenti i profesori i to prema sudu studenata, a dodjelit će se i počasna zvanja. Rektorica je u sklopu Dana UNRI najavila i promociju doktora znanosti, ali i predavanje »Izvrsni izvrsnima« u okviru kojeg će se dva nova počasna doktora znanosti riječkog Sveučilišta, prof.dr. Vladimir Parpura i prof.dr. Igor Mezić, susresti sa studentima dobitnicima stipendija za izvrsnost. Bit će organizirano i predstavljanje monografije professora emeritusa Sveučilišta u Rijeci i to 22. svibnja.
– Riječ je o monografiji koja sadrži kratke životopise i područja djelovanja naših 50 professora emeritusa, najavila je rektorica.


Danima UNIRI Sveučilište želi poslati i poruku o važnosti internacionalizacije te će se u tom kontekstu 13. svibnja održati predavanje veleposlanice Kraljevine Švedske Diane Helen Madunic, a 14. svibnja Sveučilište u Rijeci kao sudionik EPK 2020 te Sveučilište u Trstu kao voditelj ECOC 2020, odnosno Europska prijestolnica znanosti predstavit će svoje aktivnosti i potpisati memorandum o suradnji.


Dani UNIRI okupit će i gospodarstvenike i to 15. svibnja na konferenciji »Što čini Hrvatsku (ne)poduzetničkom zemljom?«, na kojoj će se predstaviti rezultati novog istraživanja Global Enterprenuership Monitor, a u panel raspravi sudjelovat će direktor Hrvatske udruge banaka Zdenko Adrović, kao i državna tajnica Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta Nataša Mikuš Žigman, dok će voditelj panela biti ekonomski analitičar Velimir Šonje. Kao jedno od važnijih događanja Dana UNIRI rektorica je izdvojila i tematsku sjenicu nacionalnog vijeća za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije koja će se prvi put održati izvan Zagreba na temu »Etički izazovi u znanosti i visokom obrazovanju«.


Paralelno s tim aktivnostima odvijat će se i studentska događanja koja će također započeti 13. svibnja izradom murala na Kampusu koji će krasiti stepenice Akademije primijenjenih umjetnosti, a prema najvama zamjenika predsjednice Studentskog zbora Marka Mesarića jubilarno, deseto, izdanje SDF-a povezat će znanstvene, kulturne, sportske i društvene aktivnosti. SDF će imati i humanitarni karakter, a sredstva prikupljena kroz humanitarnu utrku i stan-up show bit će namijenjena projeketu studenata medicine KosaRI kroz koji se izrađuju perike za djecu. SDF će okupiti i Erasmus studente na internacionalnoj večeri, a održat će se i Dan studentskih medija, Escape room, fimska večer, radionica prirodne kozmetike, predstavljane studentskih udruga te koncertni programi. Očekuje se da će SDF, koji je jedinstven ne samo po tome što je najveći studentski festival u regiji, nego i po tome što je za posjetitelje besplatan, okupiti 30 do 40 tisuća studenata iz Hrvatske i šire.