Spontano okupljanje postalo organizirano

Prosvjed mještana Viškova nastavljen i danas

Hina

Jutros je na ulazu u Marišćinu bilo do 100 ljudi, a Katalinić je naglasio da oni od svojih zahtjeva neće odustati, iako su noći sve hladnijeProsvjed mještana općine Viškovo, koji traže da se na odlagalište Marišćina odmah prestane dovoziti otpad, nastavljen je jutros ispred ulaza u područje budućeg županijskog centra za gospodarenje otpadom Marišćina.


Po riječima predsjednika Kriznog eko stožera Marišćina, koji djeluje u sklopu Ogranaka Eko Kvarnera – Halubje, Josipa Katalinića, spontano okupljanje građana, koje je počelo jučer, sada je organizirano u smjene, organizirana je i redarska služba, a sve nadzire policija.


Jutros je na ulazu u Marišćinu bilo do 100 ljudi, a Katalinić je naglasio da oni od svojih zahtjeva neće odustati, iako su noći sve hladnije.
Dodao je da su jutros u Marišćinu pokušala ući dva kamiona komunalnog poduzeća Čistoća, ali da su se, pošto su im prosvjednici zapriječili ulaz, okrenula i odvezla.


S prosvjednicima je sinoć i jutros razgovarao načelnik Viškova Goran Petrc, a tijekom jutra dogovoren je sastanak u općinskoj vijećnici na kojem će, danas u 13 sati, osim Petrca, biti i riječki gradonačenik Vojko Obersnel.


Katalinić je kazao da će predstavnici prosvjednika otići na taj razgovor, ali da će prosvjednici ostati ispred ulaza u Marišćinu.


Oko pedeset mještana Viškova okupilo se jučer pred ulazom u Marišćinu uz najavu da neće dopustiti ulazak kamionima s otpadom dok im se ne ispune zahtjevi.


Iz kriznog stožera naveli su da je došlo do spontanog okupljanja mještana, nakon četiri mjeca ignoriranja njihovih zahtjeva te da mještani, koji se zbog smrada s Marišćine moraju zatvarati u kuće, više nemaju strpljenja.


Prosvjednici traže da hitno počne proces odvojenog prikupljanja otpada u domaćinstvima, na području cijele županije.


Traži se trajan prestanak dovoženja otpada na Marišćinu i dosadašnje odlagalište Viševac u općini Viškovo te sanacija svih odlagališta u toj općini.


Zahtijeva se i izrada hitne revizije studije o utjecaju na okoliš centra Marišćina te politička i kaznena odgovornost nadležnih institucija, komunalnih društava i odgovornih osoba.


Dugogodišnje odlagalište otpada Viševac, također u općini Viškovo, popunjeno je, pa se otpad tijekom ljeta, do rujna ove godine, ondje balirao, zatim odvozio i odlagao na Marišćini. Od rujna se otpad, balirani i novi, odlaže u novoizgrađene kazete u tlu na Marišćini, do izgradnje centra Marišćina