Noć tenisa i turizma

Promocija Kvarnera u Španjolskoj kao teniske i gastro destinacije

Zlatko Horvat

Foto HTS

Foto HTS

Željeli smo promovirati naš turizam i našu gastronomiju. Mijenja se trend u turizmu, moramo se prilagođavati drugim tržištima. Sve je više Engleza, Španjolaca i Francuza - kaže Franjo ToljanićMADRID – Sport pomaže mladoj državi poput Hrvatske u afirmaciji. Sport može više od veleposlanika. Kralj Felipe VI. mi je rekao, kada sam mu predavala vjerodajnice, da je s divljenjem gledao kako Hrvatska u svakom od sportova proizvodi toliko sportaša da to predstavlja nešto iznimno – rekla je Nives Malenica, veleposlanica Republike Hrvatske u Kraljevini Španjolskoj, na Noći hrvatskog tenisa i turizma održanoj u hotelu VP Plaza Espana Design gdje je smještena hrvatska reprezentacija, u organizaciji Hrvatskog teniskog saveza i Turističke zajednice Kvarnera, a u suradnji s hrvatskim veleposlanstvom.


U večeri koja je okupila članove Davis Cup reprezentacije, čelnike HTS-a predvođenima predsjednicom Nikolinom Babić, nazočni su bili Iva Majoli, Dubravko Šimenc, članovi Gradske glazbe Trsat i ostali gosti koje su zabavljali Pešekani, posluživao se pršut i točila vina Gospoja iz Vrbnika te Pavlomir iz Novog Vinodolskog, rezala se kulenova seka i šunka iz Nove Gradiške, sirevi Runolista iz Krasnog, Latusa iz Žminja…


Hrvatska večer


Sve je oku ugodno posložio Catering As. Željko Delić i njegova ekipa pomogli su oko pripreme hrane. Kvarner u Madridu…

– Godinama surađujemo s TZ-om, s Toljanićem… Izuzetno zvuči Kvarner u Madridu. No, mi smo tek u povojima, ovo su tek iskrice prema onom što se događa u ovom kraju – kaže Delić.


– Ovaj nastup naše Davis Cup reprezentacije dobar je način promocije, privlači medije pa smo se mi na neki način pridružili. Na taj način se glas o Kvarneru može čuti daleko. Tenis je jedan od onih sportova koji se mogu prakticirati kroz cijelu godinu, naši hoteli imaju teniske terene i to je dobar motiv dolaska gostiju, pogotovo izvan glavne sezone, kada su nam gosti najpotrebniji. To je jedan od razloga zašto smo se pridružili – kaže Irena Peršić Živadinov, direktorica Turističke zajednice Kvarnera i dodaje


– Tu je i naš Vinotel, krčki pršut, naš sir… Uz naše Pešekane priredili smo jednu kvarnersku večeru da prezentiramo stranim medijima u najboljem svjetlu. Jedan od razloga zašto smo počeli s promocijom u suradnji s HTS-om su pripreme tenisača iz udaljenih destinacija, koji bi mogli imati baze i pripreme kod nas uoči Roland Garrosa i Wimbledona.Veleposlanica Nives Malenica i sama je nekad igrala tenis.


– Dosta sam pasionirano igrala dugi niz godina. No, za mene je najvažnije sudjelovati – kaže Nives Malenica koju čeka dosta posla budući da krajem sljedeće godine Kralj Felipe VI. dolazi u Hrvatsku.


– Imamo iznimno bliske bilateralne odnose sa Španjolskom. Sama gospodarska razmjena je skromna iz tradicionalnih razloga. No, posljednjih se godina dvije države međusobno otkrivaju i to je posebno vidljivo u turizmu. Postoji jako veliki interes španjolskih turista za putovanjem u Hrvatsku. Imali smo tako 270 tisuća Španjolaca koji su bili u Hrvatskoj. Nadam se da će HTZ opet otvoriti ured u Madridu, što bi trebalo pomoći – kaže Nives Malenica.Španjolci su inače vinska velesila, ali pored čuvene Plaze de Espana tekla je Gospoja.


Krčko vino


Franjo Toljanić, vinar, ugostitelj i hotelijer iz Vrbnika, u društvu supruge Katarine točio je vino uzvanicima.


– Možemo pokazati da i mi imamo vina. Mali smo, ali imamo kvalitetna vina koja možeme prezentirati svijetu – kaže Franjo Toljanić dodajući:


– Željeli smo promovirati naš turizam i našu gastronomiju. Mijenja se trend u turizmu, moramo se prilagođavati drugim tržištima. Sve je više Engleza, Španjolaca i Francuza. I Kineza je 25 posto više i o tome treba voditi računa. Ne samo mi, koji smo to prepoznali prije svih, nego i HTS i država. Ako se gospodarstvo bazira na turizmu, moramo dobro promisliti kamo, kako i kada. A mislim da smo malo zakasnili.


Franjo Toljanić je nedavno bio u Kini, sada je u posjetu Madridu. Prilika je to za usporedbu što drugi nude u odnosu na Hrvatsku.– Uspoređujemo sve, od načina ponašanja do kulture, ali i to bismo li mogli nešto donijeti doma i biti u trendu. Madrid je jedna prijestolnica, ima se što vidjeti, pogotovo u gastronomiji, kojom sam oduševljen. Španjolci su ljubazni, pristupačni i čim nešto naručiš, odmah stiže neki »tapas«. To je nešto što nama nedostaje, ali možda se i mi prilagodimo. Moramo uzeti ono što je dobro kod drugih, ne smijemo biti zatvoreni – dodaje Toljanić koji je danas bodrio hrvatske tenisače u Čarobnoj kocki.


Tko zna, možda uskoro u Vrbniku osvane teniski teren…