Promet

Prometno rasterećenje. Kružni tok na raskrižju Strižićeve i Dukićeve od ovog je vikenda konačno u funkciji

Marinko Glavan

Foto Nikola Blagojević

Foto Nikola BlagojevićRIJEKA – Nakon što je u subotu poslijepodne bio otvoren za promet, kružni tok na raskrižju ulica Tome Strižića i Vjekoslava Dukića, kod KBC-a na Sušaku, jučer je, na prvi radni dan nakon završetka radova, donio kakvo-takvo prometno olakšanje vozačima u istočnom dijelu grada. Iako je u jutarnjoj špici bilo povremenih zastoja, već prije devet sati tim se raskrižjem koje je, što djelomično, što potpuno, bilo zatvoreno duže od godinu dana, prometovalo bez gužve.


Unutarnji dio kružnog raskrižja pri tom je, valja naglasiti, još uvijek zatrpan građevinskim otpadom, a dio nogostupa uz novu zgradu KBC-a, bolnicu za majku i dijete, još uvijek nije završen pa će sigurno biti još radova. Dio vozača je, pri tom, činjenicu da je u Ulici Vjakoslava Dukića izveden dodatni prometni trak za skretanje prema KBC-u, iskoristio za parkiranje svojih vozila na traku koji vodi ravno prema sveučilišnom Kampusu, što je povremeno otežavalo prolazak vozila tom ulicom.


Radovi u Strižićevoj i Dukićevoj započeli su prije više od godinu dana, kada je Energo krenuo s polaganjem spojnog toplovoda, a nakon toga krenuli su i radovi na polaganju vodovodne i kanalizacijske infrastrukture u sklopu projekta poboljšanja vodnogospodarske infrastrukture na području riječke aglomeracije, čiji je nositelj KD Vodovod i kanalizacija (ViK) te na izgradnji kružnog raskrižja. Radovi su uvelike kasnili, a iz gradske uprave to su objasnili činjenicom da su se projekti preklapali.
– Dana 26. rujna 2023. godine započeli su radovi na projektu ‘’Rekonstrukcija Ulice Vjekoslava Dukića i izgradnja vodno-komunalne infrastrukture’’. Istovremeno s ovim radovima, TD Energo d.o.o. provodi i projekt obnove toplinarstva u tom dijelu grada (sufinancirano iz EU fondova), te se trasa novog toplovoda djelomično preklapala s radovima koje izvodi Grad Rijeka u Ulici Tome Strižića. Također se ističe da u nastavku Ulice Tome Strižića, prema mostu na Sv. Ani, KD Vodovod i kanalizacija d.o.o. provodi i dio projekta aglomeracije, komponenta B, podsustav B3, koji izvodi drugi izvođač radova koji nije vezan uz radove na području budućeg rotora.


Slijedom svega navedenog, zbog preklapanja više projekata i nekoliko građevinskih dozvola, cijelo vrijeme trajanja projekta bilo je potrebno koordinirati sve izvođače radova, posebno u vidu izrade privremenih prometnih rješenja, radi što bolje protočnosti prometa pješaka i vozila. Glavni prometni prioritet bio je u svakom trenutku osigurati prilaze bolnici i sveučilišnom Kampusu, te omogućiti nesmetano preseljenje dječje bolnice s Kantride u prostor nove bolnice za ženu i dijete, što se odvijalo krajem 2023. i početkom 2024. godine, bez većih zastoja. Neometan pristup novom dijelu bolnice za ženu i dijete osiguran je za cijelo vrijeme trajanja završnih radova, od otvorenja bolnice, naveli su iz Grada, dodajući kako je ukupna vrijednost svih radova u Strižićevoj i Dukićevoj te na izgradnji novog kružnog toka iznosila gotovo 2,25 milijuna eura.