Step Ri

Projekt Synergy: Hrvatskim projektima šest vaučera od 16 tisuća eura

Ingrid Šestan Kučić

Jana Blažević Marčelja / Foto Vedran Karuza

Jana Blažević Marčelja / Foto Vedran Karuza

Riječ je o međunarodnom projektu usmjerenom na jačanje veza između poduzeća, industrije, istraživačkih centara i kreatora politika u središnjoj Europi, s ciljem potpore razvoju inovacijaSTEP RI znanstveno-tehnologijski park Sveučilišta u Rijeci privodi kraju projekt SYNERGY te je održana završna konferencija projekta na kojoj su predstavljeni rezultati trogodišnjeg rada na stvaranju uvjeta za razvoj inovacija kroz open innovation pristup, odnosno kroz međusobnu potporu, suradnju i dijeljenje resursa između različitih organizacija.


Riječ je o međunarodnom projektu koji je financiran kroz program Interreg Središnja Europa te je usmjeren na jačanje veza između poduzeća, industrije, istraživačkih centara i kreatora politika u središnjoj Europi, s ciljem potpore razvoju inovacija.


Na završnoj konferenciji sedam projektnih partnera iz šest srednjoeuropskih zemalja predstavilo je rezultate provedenih aktivnosti koje su uključivale konkretan rad s istraživačima, poduzetnicima i inovatorima te razvoj online SYNERGY platforme za crowdfunding i crowdsourcing (https://synergyplatform.pwr.edu.pl/) kao mjesta suradnje i razmjene znanja za organizacije iz središnje Europe, ali i šire.
Posebice dobre rezultate u smjeru razvoja inovacija, kaže zamjenica direktora Step Ri-ja Jana Blažević Marčelja, imali su projekti iz Hrvatske koji su kroz pilot-aktivnosti i u međunarodnoj konkurenciji osvojili čak 6 vaučera ukupne vrijednosti 16.250 eura.


– SYNERGY projekt pridonio je podizanju svijesti o mogućnostima i koristima koje donosi open innovation pristup. Mislim da smo približili nove modele suradnje našoj znanstvenoj i poduzetničkoj zajednici, a također dodatno učvrstili veze koje njegujemo s javnom upravom.


Upravo suradnja s Gradom Rijekom kao pridruženim partnerom na projektu omogućit će strateški pristup poticanju suradnje između znanosti i industrije u okviru otvorenog inoviranja, ističe Blažević Marčelja.


Ukupna vrijednost projekta je 1,8 milijuna eura, od čega je Step Ri-ju pripalo 129 tisuća eura. Projekt je uz riječke okupio i partnere iz Poljske, Njemačke, Austrije, Slovenije i Italije. Blažević Marčelja ujedno dodaje da je Step Ri, znanstveno-tehnologijski park Sveučilišta u Rijeci, poduzetnička potporna institucija koju je 2008. godine osnovalo Sveučilište u Rijeci.


– Našim savjetodavnim uslugama, programima i edukacijama želimo hrvatskom gospodarstvu učiniti dostupna najnovija svjetska znanja inoviranja i upravljanja kojima vodeće tvrtke brže, uspješnije i jeftinije stvaraju inovacije, postaju konkurentnije i osvajaju nova tržišta.


Samostalno i s partnerima u Hrvatskoj i Europi stvaramo i provodimo projekte financirane od Europske unije i Sjedinjenih Američkih Država, iz hrvatskih nacionalnih i lokalnih programa te iz sredstava velikih hrvatskih tvrtki koje podupiru inovacije i poduzetništvo, zaključuje Blažević Marčelja.