Izložba

“Projekt Bunker”: Državni arhiv Rijeka otkrio kako su spasili najvrjednije dokumente

Bruna Matičić

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Riječki Državni arhiv svečano je zaključio Međunarodni tjedan arhivaRiječki Državni arhiv svečano je zaključio Međunarodni tjedan arhiva otvorenjem izložbe »Projekt Bunker« kojom je javnosti predstavio desetogodišnji rad konzervatorica i restauratorica, autorica izložbe Ive Gobić Vitolović, Dorijane Malinarić – Macan i Eme Thur, kao i najvrjednije povijesne dokumente i spise o kojima Arhiv skrbi.


– Izložbom »Projekt Bunker – Sustavna zaštita najvrednijih arhivalija Državnog arhiva u Rijeci« predstavljen je rezultat konzervatorsko-restauratorskih radova na najvrednijem gradivu koje Državni arhiv pohranjuje.


U suštini, ova izložba stoji kao kruna zaštiti baštine, kazao je ravnatelj Državnog arhiva Markus Leideck na otvaranju izložbe.
Autorica izložbe, Iva Gobić Vitolović, ovom je prilikom objasnila što se sve učinilo tijekom provedbe projekta od 2012. godine, a radi se o potpunoj adaptaciji trezorskog prostora, fizičko-tehničkoj zaštiti arhivskog gradiva i složenim konzervatorsko-restauratorskim radovima na odabranom gradivu, kao što su povelje Augustinskog samostana u Rijeci i bakropisa s portretima papa i vladara koje je sakupio Pietro Kandler.


Cjelokupan rad projekta prikazan je na izložbenim plakatima koji su popraćeni restauriranim primjercima najstarijih i povijesno važnih dokumenata s naših prostora, poput Statuta Rijeke iz 1530., prijepis iz 19. stoljeća, Istarskog razvoda iz 1325. godine, Urbara samostana augustinaca iz 1576., Knjige riječkog notara i kancelara Dominica Ravizze 1526. – 1536., Leopoldove povelje iz 1659. godine, Genealogije obitelji pl. Nugent 11. – 19. stoljeće i mnogi drugi.