U znaku ekologije

Program u Učeničkom domu Podmurvice: Briga za okoliš kao način življenja

Bruna Matičić

Učenici Učeničkog doma Podmurvice ponosno su podigli zelenu zastavu / Snimio Vedran KARUZA

Učenici Učeničkog doma Podmurvice ponosno su podigli zelenu zastavu / Snimio Vedran KARUZA

Projektni dan naziva "Prognoza sunčano" uz niz edukativnih radionica učenici su proslavili i podizanjem zelene zastave kojom je Učenički dom Podmurvice obilježio dijamantni status eko-doma 


RIJEKA – Tradicionalni projektni dan i dan otvorenih vrata Učeničkog doma Podmurvice danas je prošao u znaku ekologije i brige za okoliš. Projektni dan naziva “Prognoza sunčano” uz niz zanimljivih i edukativnih radionica učenici su proslavili i podizanjem zelene zastave kojom je Učenički dom Podmurvice obilježio dijamantni status eko-doma.

Foto galerija: Učenički dom Podmurvice - projektni dan "Prognoza sunčano" Foto: Vedran KaruzaČlan eko-obitelji


Naime, Učenički dom Podmurvice Rijeka 2009. godine pridružio se međunarodnoj eko-obitelji dobivši status eko-doma, a zahvaljujući četrnaestogodišnjem sustavnom provođenju ekološkog odgoja i obrazovanja, ove godine dobiva i vrijedan dijamantni status, moglo se čuti tijekom programa uoči podizanja zastave koji je vodila učenica Alenka Vesel. Učenici su ugostili osmaše te su i sami imali priliku sudjelovati u radionici filcanja vune koju je provodila Vesna Jakić iz creske Udruge Ruta, zatim i radionici izrade prirodnog melema za njegu kože, solarnog kuhala, slikanja svjetlom te interaktivnim igrama. Uz izložbu fotografija “Čarobno sunce”, mogli su sudjelovati i na zanimljivim predavanjima uz promatranje Sunca teleskopom koju su održali Petar Jelača iz GAM-a i učenica Alanis Klanac te predavanju Korada Korlevića “Sunce i svemirsko vrijeme”.
– Naš dom već gotovo osam desetljeća implementira ekološke sadržaje u svoj rad te posjeduje dugu tradiciju odgoja i obrazovanja u smjeru ekologije i održivoga razvoja. U skladu sa svjetskim tendencijama nastojimo brigu za okoliš promicati kao trajnu vrijednost i način življenja, a ekološku svijest podižemo kroz niz edukativnih i kreativnih programa, projekata i praktičnih radionica. Rezultat naših nastojanja da implementiramo ekološka načela u odgojno-obrazovni rad jesu i brojne nagrade i priznanja, kazala je ravnateljica Ljiljana Kencel ističući važnost edukacije mlađih generacija u promicanju svijesti o ekologiji te navodeći priznanja koja su dobili te projekte koje provode.


Brojni projekti i nagrade


Učenički je dom tako poznat po multisenzoričkom vrtu za koji su primili vrijednu nagradu američkog sveučilišta za najbolji krajobrazni vrt u inozemstvu te nagradu za najljepši vrt u RH koje im je dodijelilo ministarstvo i HRT, a zatim i nedavni međunarodni projekt “Ekomurvologija” koji su revitalizirali murvu kao tradicijsku vrijednost, projekt promocije važnosti oprašivača “Razvijanje aktivnih i ekološki osviještenih generacija kroz unaprjeđivanje vlastitih kompetencija”, projekt “Priroda i umreženo društvo”, “Veličanstvenih dvanaest”, zatim i osnivanje učeničke zadruge Murvica s ciljem odgoja i obrazovanja za poduzetništvo i promoviranja ekologije i održivog razvoja na kreativan način.