Kaltenberg Adria

Proglašen stečaj riječke pivovare, koja će biti sudbina investicije od 100 milijuna kuna?

Edi Prodan

Foto Sergej Drechsler

Foto Sergej Drechsler

Kaltenberg Adria je osim zadovoljavanja potreba šireg riječkog područja imala i nemale izvozne ambicije, posebno s plasmanom craft pivaRješenjem Trgovačkog suda Rijeka od petka 15. siječnja ovoren je stečajni postupak nad trgovačkim društvom Kaltenberg Adrija iz Kukuljanova.


Za stečajnog upravitelja imenovan je poznati pulski odvjetnik Diego Debeljuh.


U ovom trenutku je rješenje koje potpisuje sutkinja Daniela Korlević zaključilo postupak za otvaranjem stečaja pokrenut od same Kaltenberg Adrije, dok će dani što slijede pokazati u kojem će se smjeru razviti sudbina investicije vrijedne skoro stotinu milijuna kuna što je na riječko područje dovela uglednu bavarsku pivovaru, tvrtku koja je osim zadovoljavanja potreba šireg riječkog područja imala i nemale izvozne ambicije, posebno s plasmanom craft piva u niz mediteranskih država, Grčku i Italiju prije svih.
Otvaranje stečaja znači da je pokrenut i postupak namirenja radnika i dobavljača prije svih, kao i naplata potraživanja od strane dužnika.


Bolno istinite riječi


Bolno istinite bile su riječi koje nam je dan prije otvaranja sudskog postupka o sudbini ove tvrtke, krajem prosinca 2020. godine, istaknuo Gordan Putanec, jedan od članova Uprave Kaltenberg Adrije, jedne od rijetkih inozemnih proizvodnih investicija koje su se posljednjih godina dogodile na širem riječkom području, konkretno u Industrijskoj zoni Kukuljanovo, odnosno Gradu Bakru:


“Izvor problema su dakako proljetni i jesenski lockdown onih djelatnosti s kojima je naša proizvodnja usko povezana, ali istinski razlog što smo stavili »ključ u bravu« je nerazumijevanje države, nadležnih poreznih instanci u rješavanju naše molbe da nam se dug od 1,5 milijuna kuna na ime PDV-a i trošarina pretvori u 24-mjesečnu obročnu otplatu.


Da, istina je kako je investicija vrijedna 100 milijuna kuna stala s radom zbog, u tom kontekstu, skoro pa simboličnog duga. Istina je i to kako je dugoročno gledano uništeno 45 radnih mjesta, kao i milijuni kuna PDV-a i trošarina – naš je pogon, proizvodni i ugostiteljski, od početka rada, u dvije i pol godine, uplatio u Proračun više od 10 milijuna kuna!”


Proljetni se lockdown nekako preživjelo jer se vjerovalo u dobro ljeto koje se takvim i pokazalo.


Bez snage za “drugi krug”


Za »drugi krug« se naprosto nije imalo snage, a kako nam je istaknuo Putanec, možda bi se vlasnik princ Luitpold von Bayern i odlučio za nastavak poslovanja – jer koliko god bilo teško, vjeruje se u dobro proljeće i novu turističku sezonu – no lakoća s kojom se usred pandemije koja je posebno pogodila ugostiteljstvo, pa tako i proizvođače piva, odbacilo mogućnost 24-mjesečnog reprograma duga, upalila je signal sumnje prema kojem u ekonomski teškim godinama Hrvatska neće biti jednako pažljiva i prema stranim investitorima.


– Država pomaže onima koji su doživjeli pad prometa veći od 40 posto. S nama to naprosto nije mogao biti slučaj jer smo proizvodnju pokrenuli 2018. godine. Da bi se jadan ovakav sustav, godišnji proizvodni kapacitet nam je 50 tisuća hektolitara piva, uhodao na tržištu potrebno je nekoliko godina.


Mi smo lani, pa tako i ove godine bili u osvajanju tržišta, nismo tvrtka koja je 2019. godine poslovala optimalnim kapacitetom jer smo još uvijek bili u fazi rasta tako da ove godine nismo mogli imati »potrebni« pad, naglašava Putanec.


Problemi su bili iskazani još u listopadu kad je zabranjen dolazak navijača na tribine. Kako je poznato, Kaltenberg je riječkom pivom Tars bio partner HNK Rijeke.


– Dan utakmice, i ne samo zahvaljujući prodaji na stadionu, silno je povećavao potrošnju piva. S obzirom na to da se k tome »Rijeka« plasirala u Europsku ligu, perspektiva je bila i više nego dobra, ali je zbog zdravstvene sigurnosti sve stalo.


Osim njih nekoliko u rujnu i listopadu, sve su bile bez gledatelja. Drugi je udarac uslijedio nedavno sa zatvaranjem restorana. Pivovare i inače zimi loše posluju tako da nam je naš restoran u prosincu donosio pola prometa. Velik broj poslovnih druženja u to bi nam doba godine spašavao poslovanje. I to je izostalo, dodao je Putanec.