Crkva Uznesenja BDM

Procesijom i svetom misom proslavljen blagdan Tijelova

Jakov Kršovnik

Tijelovska procesija - crkva Uznesenja BDM / Snimio Vedran KARUZA

Tijelovska procesija - crkva Uznesenja BDM / Snimio Vedran KARUZA

Misno slavlje predvodio je župnik mons. Sanjin Francetić u zajedništvu sa župnikom in solidum vlč. Lovrom Perićem i fra Ivanom Dominikom IličićemRIJEKA Blagdan Presvetog Tijela i Krvi Kristove, Tijelovo, proslavljen je svetom misom u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije te procesijom u centru grada.

Foto galerija: Tijelovska procesija kod crkve Uznesenja BDM (kod Kosog tornja) Foto: Vedran Karuza 


Misno slavlje predvodio je župnik mons. Sanjin Francetić u zajedništvu sa župnikom in solidum vlč. Lovrom Perićem i fra Ivanom Dominikom Iličićem.
 


U Tijelovskoj procesiji sudjelovalo je stotinjak vjernika koji su slijedeći križ i pokaznicu s posvećenom hostijom hodali od Vele Crikve do Klobučarićeva trga, gdje se prije nalazio samostan sestara benediktinki i crkva sv. Roka, do Jelačićeva i Mljekarskoga trga, a procesija je završila vraćanjem u Assuntu. 


Na četiri postaje čitani su ulomci iz Svetog pisma te su svećenici zazvali blagoslov na grad i ljude. Vjernici ovom pobožnošću javno ispovijedaju vjeru u prisutnost Isusa Krista u Presvetom oltarskom sakramentu te se podsjećaju važnosti i veličine euharistije, što je naglašeno i u pročitanom Ivanovu evanđelju i Isusovim riječima: “Ja sam kruh živi koji je s neba sišao. Tko bude jeo od ovoga kruha, živjet će uvijeke.”– Vjerujemo da je Krist prisutan u svakoj mrvici kruha te da na pričesti u svoju ruku primamo Onoga u čijoj ruci stoji cijeli svijet, cijeli svemir i mi sami. Sveta misa je žrtva i na svakoj se svetoj misi događa sve što se dogodilo u povijesti spasenja, no misa je i susret vjernika i okupljanje u ljubavi. Kada su Rimljani promatrali prve kršćane, čudili su se otkud im ljubav zbog koje će i podnijeti mučeništvo, a tu ljubav i snagu davao im je Krist, rekao je mons. Francetić u propovijedi i upozorio da pohađanje svetih misa nije dovoljno bez djela.


– Na misi lomimo kruh, a tako bismo se i mi trebali lomiti i davati drugima. Majka Terezija radila je koliko je mogla i ona nam može biti primjer za naš život, rekao je.


 


Svetkovina Tijelova javlja se u 13. stoljeću kao zahvala Bogu za Presveti oltarski sakrament, a pod utjecajem viđenja svete Julijane. Noseći Presveto u pokaznici u svečanoj procesiji, kršćani se podsjećaju da su i oni pokaznice u svijetu, odnosno da bi svojim ponašanjem i djelovanjem trebali donositi Isusa Krista svim ljudima.