Okupljanje srednjoškolaca

Prirodoslovna i grafička škola ne odustaje od tradicije, ide prvo virtualno izdanje Zimske škole kemije

Ingrid Šestan Kučić

Kroz online program održan je kontinuitet Zimske škole kemije

Kroz online program održan je kontinuitet Zimske škole kemije

Na prvoj online školi sudjeluju 22 učenika iz Rijeke, Zagreba, Labina, Splita, Osijeka, Bjelovara, Koprivnice, Čakovca i SinjaRIJEKA  Unatoč nepovoljnoj epidemiološkoj situaciji, riječka Prirodoslovna i grafička škola Rijeka nije odustala od svoje tradicionalne zimske škole kemije koja svake godine okuplja srednjoškolce iz cijele Hrvatske, i to one željne novih znanja koja se ne mogu steći u školskoj klupi. Za razliku od prijašnjih godina, kada su se ponajbolji hrvatski srednjoškolci iz područja kemije okupljali u Rijeci, ove godine okupljaju se online i to svakodnevno. Iako je cijeli program prešao u virtualno okruženje, ravnatelj Prirodoslovne i grafičke škole Radenko Bradić kaže da je ta škola i dalje domaćin programa.– Željeli smo održati kontinuitet i zato smo odlučili organizirati program online. Ljetno izdanje programa održano je pod epidemiološkim mjerama, a sada ni to nije moguće pa smo sve preselili u virtualno okruženje. Kao domaćini pokrivamo troškove honorara predavača i laboratorijskih vježbi, kaže Bradić.


Uz Prirodoslovnu i grafičku školu organizatori Četvrte zimske škole kemije su i Institut »Ruđer Bošković« te Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa, a voditelji aktivnosti su kao i u prijašnjim izdanjima programa Goran Gotlibović iz Prirodoslovne i grafičke škole te doc. dr. Tomislav Portada s Instituta »Ruđer Bošković« koji je ove godine nagrađen i državnom nagradom »Ivan Filipović« za znanstveni i stručni rad. Prvo online izdanje programa okupilo je 22 učenika iz Rijeke, Zagreba, Labina, Splita, Osijeka, Bjelovara, Koprivnice, Čakovca i Sinja.
– Svi učenici koji su se prijavili mogli su sudjelovati. Uz predavanja, online se održavaju i laboratorijske vježbe, koje inače čine okosnicu programa. Vježbe se rade na način da smo kolega i ja u laboratoriju i radimo ono što nam učenici kažu. Rade timski, a predavači su studenti i znanstvenici s različitih institucija, kaže doc. dr. Portada.


U program su se uključili i predavači iz inozemstva, a neke od aktivnosti na Četvrtoj zimskoj školi kemije su dio ciklusa Kemijsko-inženjerskih radionica Hrvatskog društva kemijskih inženjera i tehnologa.