Prijave za srednje škole

Primorsko-goranske osmaše čeka 2.920 upisnih mjesta

Ingrid Šestan Kučić

U ljetnom i jesenskom upisnom roku kandidati mogu prijaviti najviše šest srednjoškolskih programa / Arhiva NL

U ljetnom i jesenskom upisnom roku kandidati mogu prijaviti najviše šest srednjoškolskih programa / Arhiva NL

Konačne ljestvice poretka za upis u srednje škole bit će objavljene 10. srpnja, a od 12. do 14. srpnja rok je za dostavu potpisanog obrasca o upisu u prvi razred srednje škole u koju se učenik upisaoRIJEKA  Za osmaše koji upisuju srednju školu 25. lipnja počinju prijave srednjoškolskih programa, a u ljetnom i jesenskom upisnom roku kandidati će moći prijaviti najviše šest srednjoškolskih programa. U Primorsko-goranskoj županiji u 32 srednje škole planiran je broj upisnih mjesta za ukupno 2.920 učenika, odnosno 2.802 upisna mjesta u 30 srednjih škola kojima je PGŽ osnivač, 74 upisna mjesta u Salezijanskoj klasičnoj gimnaziji te 44 upisna mjesta u Srednjoj školi Andrije Ljudevita Adamića Rijeka za program opće gimnazije te novi program fizioterapeutskog tehničara.


Prema podacima Upravnog odjela za odgoj i obrazovanje Primorsko-goranske županije, u 30 srednjih škola kojima je osnivač odobren je upis u sveukupno 81 obrazovni program i to u 5 gimnazijskih za ukupno 674 učenika, zatim jedan petogodišnji strukovni program za ukupno 56 učenika što se odnosi na Medicinsku školu, kojoj je ponovo odobren upis u 2 razredna odjela medicinskih sestara/tehničara opće njege. Najveći broj učenika moći će upisati 35 četverogodišnjih strukovnih programa koji raspolažu s 1.266 mjesta za učenike, odnosno njih 43 posto, a nudi se i 30 trogodišnjih strukovnih/obrtničkih programa za ukupno 676 učenika, ili njih 37 posto. Učenici će moći birati i između dvaju dvogodišnjih industrijskih programa za ukupno 24 učenika, tri umjetnička programa za 84 učenika te pet programa za učenike s teškoćama u razvoju koji nude mjesta za ukupno 22 učenika.


Medicinska škola ima najveću upisnu kvotu


Gledano po školama najveću upisnu kvotu ima Medicinska škola, koja će upisati 176 učenika, slijedi Ekonomska škola Mije Mirkovića s kvotom od 162 mjesta, a potom Prva sušačka hrvatska gimnazija sa 144 mjesta. Prva riječka hrvatska gimnazija upisat će 120 učenika, kao i Gimnazija Andrije Mohorovičića, Ugostiteljska škola Opatija, Srednja škola za elektrotehniku i računalstvo, Srednja škola »Hrvatski kralj Zvonimir« Krk te Prirodoslovna i grafička škola. Obtnička škola Opatija, Hotelijersko-turistička škola Opatija, Elektroindustrijska i obrtnička škola te Građevinska tehnička škola planiraju upis od 96 učenika svaka. Prometna škola ima pak 92 upisna mjesta, Strojarska škola za industrijska i obrtnička zanimanja 96 upisnih mjesta, a odobren joj je upis za dvogodišnji obrtnički program zavarivača u kombiniranom razrednom odjelu s programom proizvođača i montera PVC i aluminijske stolarije. Trgovačka i tekstilna škola također planira upisati 96 učenika, Tehnička škola 72, Strojarsko brodograđevna škola za industrijska i obrtnička zanimanja 68, Srednja talijanska škola 64, Graditeljska škola za industriju i obrt 60, a Škola za primijenjenu umjetnost, Pomorska škola Bakar i Glazbena škola Ivana Matetića Ronjgova po 48 učenika. Srednja škola dr. Antuna Barca Crikvenica planira upisati 89 učenika, Srednja škola »Vladimir Nazor« Čabar 40, Srednja škola Delnice 80, Centar za odgoj i obrazovanje pri Odgojnom domu Mali Lošinj 44, Srednja škola Ambroza Haračića Mali Lošinj 103, Željeznička tehnička škola Moravice 62, Gimnazija Eugena Kumičića Opatija 48 te Srednja škola Markantuna de Dominisa Rab 54, dok će Centar za odgoj i obrazovanje upisati 25 učenika. 


Prilikom sastavljanja liste učenici moraju imati na umu da na vrh liste postave program obrazovanja koji najviše žele upisati, a zatim i ostale željenim redoslijedom. Na programe će se raspoređivati tim slijedom. Neke srednje škole za upise provode i prijamne ispite, a prijave za takve srednjoškolske programe završit će već 28. lipnja. Te dodatne provjere provodit će se između 29. lipnja i 1. srpnja. S rang-lista 6. srpnja brisat će se kandidati koji nisu zadovoljili uvjete za upis pojedinih programa, a dan kasnije, 7. srpnja, završavaju prijave srednjih škola u NISpuSŠ-u. Tog dana započinje ispis prijavnica, a krajnji rok za zaprimanje potpisanih prijavnica je 9. srpnja. Konačne ljestvice poretka za upis u srednje škole bit će objavljene 10. srpnja, a od 12. do 14. srpnja rok je za dostavu potpisanog obrasca o upisu u prvi razred srednje škole u srednju školu u koju se učenik upisao. I ove se godine to može obaviti online putem i e-mailom, a škole same određuju točne datume za zaprimanje upisnica i dodatne dokumentacije unutar tog predviđenog razdoblja i objavljuju ih u natječaju te na svojoj mrežnoj stranici i oglasnoj ploči škole. Broj slobodnih mjesta u školama za jesenski rok bit će objavljen 10. kolovoza.