Anti-Komadina koalicija

Prilika za promjenu odnosa snaga u Skupštini PGŽ-a doći će već najesen. Evo što se sve mora “poklopiti”

Barbara Čalušić

Novi predsjednik Skupštine izabran je većinom glasova vijećnika HDZ-a, Akcije mladih i Unije Kvarnera, Mosta te nezavisne liste Ive Rinčić, dok prijedlog SDP-a za Marka Mataju Mafricija nije prošaoOPATIJA – Bivši dožupan Marko Boras Mandić iz Unije Kvarnera, koji se sa županom Zlatkom Komadinom razišao u posljednjoj godini prošlog mandata, novi je predsjednik Županijske skupštine koji je jučer izabran većinom glasova oporbenih vijećnika HDZ-a, Akcije mladih i Unije Kvarnera, Mosta te nezavisne liste Ive Rinčić.


Za Borasa Mandića glasala su 22 oporbena vijećnika, dok je dvoje vijećnika Možemo! bilo suzdržano, kao i devetero vijećnika koalicije SDP-PGS-IDS-HSU-HSS, a osmero vijećnika ove koalicije bilo je protiv izbora bivšeg dožupana na mjesto predsjednika Županijske skupštine koja je tako jučer konstituirana iz drugog pokušaja.


Borasa Mandića zajednički su predložili vijećnici HDZ-a, Akcije mladih i Unije Kvarnera, Mosta i nezavisne liste Ive Rinčić dok je SDP-ova koalicija ovaj put istaknula prijedlog Marka Mataje Mafricija. Za potpredsjednika Skupštine jučer je izabran Ivan Jakšić iz HDZ-a.
– Bilo je fer na prvom konstituiranju Skupštine dati priliku onoj koaliciji koja je dobila najviše glasova, a s obzirom na to da se nije okupila većina, politička pristojnost nalaže da se većina pokuša formirati na neki drugi način. S obzirom na to da su građani ovim političkim opcijama dali veći broj predstavnika, napravljena je programska suradnja u cilju formiranja Županijske skupštine i u smislu provedbe svih najavljenih projekata. Samo predsjedanje Županijskom skupštinom ne prejudicira apsolutnu suradnju ni s kim, nego daje imperativ da se surađuje prvenstveno s izvršnom vlasti i da se u Županijsku skupštinu vrati sve ono što je nekad bilo dobro, a to je sloboda govora, rasprave i različitog mišljenja te da kod sastavljanja dnevnog reda sve one teme koje se tiču građana PGŽ-a dođu za govornicu Županijske skupštine, rekao je novinarima nakon imenovanja Marko Boras Mandić. Kazao je i da sebe ne vidi kao Komadinina oponenta jer smatra da u politici svatko ima pravo na različito mišljenje. Štoviše, Komadinin zamjenik u dva mandata vjeruje da će i u ovom mandatu izvrsno surađivati sa županom.


Prilika za promjenu omjera snaga već najesen


SDP-ova koalicija kao relativni pobjednik lokalnih izbora u ovom trenutku, za razliku od Gradskog vijeća, u Županijskoj skupštini definitivno nema većinu. Dvoje vijećnika Možemo! ni jučer nije izravno stalo na stranu njihove koalicije s obzirom na to da su bili suzdržani oko prijedloga Borasa Mandića za predsjednika Skupštine.


No osim fluidne programske suradnje na kojoj se temelji partnerstvo oporbene većine od 22 vijećnika, prilika za promjenu omjera snaga u Skupštini bit će već ove jeseni. Tada bi, naime, trebali biti raspisani izbori za tri predstavnika manjine koji moraju biti održani u roku od 90 dana od konstituirajuće sjednice. Birat će se dva predstavnika iz redova srpske manjine te jedan predstavnik talijanske manjine čime će broj članova Skupštine porasti na 44. Ako Komadina pridobije Možemo! i vijećnike manjina, odnos snaga u Skupštini mogao bi biti izjednačen, kakav je uostalom već bio u proteklom mandatu.