Nezadovoljni u SDP-u

‘Prijedlog Nacionalne razvojne strategije Hrvatske je sramota, a prometno izolirana Rijeka pretvorena u slijepo crijevo’

Damir Cupać

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Predsjednik riječkoga SDP-a Marko Filipović ocijenio je da je položaj Rijeke u kontekstu nacionalne strategije jako loš.RIJEKA – Predsjednik SDP-a Peđa Grbin ocijenio je da je prijedlog Nacionalne razvojne strategije Hrvatske do 2030. godine jedna velika sramota koja je plaćena 32 milijuna kuna, odnosno plaćeno je 230.000 kuna po stranici.


– Za tih 230.000 kuna moglo se kupiti tri kontejnerske kućice za ljude koji su ostali bez doma u potresu. Iako godinu dana čekamo taj dokument, u njemu nema ni riječi o obnovi nakon potresa, nema ništa o kovid-krizi. U ovom dokumentu nema ništa u razvojnom smislu zemlje. A za njega je potrošeno 32 milijuna kuna. Na primjer, suočavamo se s ozbiljnim korupcijskim problemima, a o korupciji je napisano samo jedna stranica. Jedna. Nema nijednog konkretnog prijedloga ili mjere. Ovaj dokument je sramota, ocijenio je Grbin.


Predsjednica Kluba vijećnika SDP-a u riječkom Gradskom vijeću Sandra Krpan dodala je da je Nacionalna razvojna strategija jedno veliko ništa.
– U pojedinim segmentima, recimo kada je riječ o ženama, je i šovinistički. Ne želimo Hrvatsku u kojoj nema sinergije između svih društvenih skupina, a iz ovog dokumenta izostavljeni su stariji, LGTB osobe, invalidi, a kada je riječ o ženama, zainteresirani su jedino za njihove maternice, izjavila je Krpan.


Predsjednik riječkoga SDP-a Marko Filipović ocijenio je da je položaj Rijeke u kontekstu nacionalne strategije jako loš.


– Krajem prošle godine su ukinute željezničke linije, noćna prema Ljubljani i ranojutarnja prema Zagrebu. Rijeka je jednostavno prometno izolirana, pretvorena je u slijepo crijevo. Ovakvim potezima potiče se cestovni prijevoz, a u Strategiji se priča o poticanju željezničkog prijevoza. Treba inzistirati političkim konsenzusom svih političkih stranaka da se ove linije vrate. S obzirom na ponuđena rješenja u Nacionalnoj strategiji za očekivati je i da će riječka aglomeracija ostati bez dijela europskih sredstava u sljedećem razdoblju, upozorio je Filipović.