ODABIR STUDIJA

Prijave studijskih programa tek su počele, ali već je sada jasno da su dentalna medicina i psihologija hit među maturantima u Rijeci

Ingrid Šestan Kučić

Riječka psihologija zauzela je visoko treće mjesto u Hrvatskoj s 401 klikom za svega 42 upisna mjesta, a čak 110 hrvatskih maturanata upravo je taj studij prilikom prijava označilo kao svoj prvi izborRIJEKA – Iako su prijave studijskih programa tek počele, s prvim danom veljače već je izvjesno da su apsolutni hitovi među ovogodišnjim maturantima riječki studijski programi dentalne medicine i psihologije. Naime, ta dva studijska programa po broju »klikanja« ušla su u prvih deset najpoželjnjih programa u Hrvatskoj. Riječka psihologija zauzela je visoko treće mjesto u Hrvatskoj s 401 klikom za svega 42 upisna mjesta, a čak 110 maturanata upravo je taj studij označilo kao prvi izbor.


To znači da je omjer prvih izbora i upisne kvote visokih 2,62, odnosno gotovo tri studenta s prvim izborom bori se za jedno upisno mjesto. Velik interes za studij psihologije, kaže dekanica Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci prof. dr. Ines Srdoč-Konestra, za tu visokoškolsku ustanovu nije nikakva novost.


Anglistika vrlo zanimljiva


– Riječ je o studijskom programu koji je izrazito primamljiv mladim ljudima i svake godine imamo velik interes budućih studenata. Bavili smo se razmišljanjima o povećanju upisnih kvota, ali smo po tom pitanju malo zdvojni, jer treba gledati tržište rada i potrebu za tolikim brojem psihologa. Također, sigurno je da povećanje kvote ne bi pridonijelo povećanju kvalitete studija, a upravo je kvaliteta studija jedan od razloga tolikog interesa studenata, pojašnjava prof. dr. Srdoč-Konestra.
Psihologiju, dodaje, u stopu po iznimnom interesu kandidata svake godine prati i anglistika, a od prošle godine među top studijske programe svakako se ubraja logopedija, kao jedna od deficitarnih struka. Prema prvim podacima »klikanja« maturanata, bit će tako i ove godine, jer u prvih desetak dana prijave studijskih programa 30 upisnih mjesta studijskog programa logopedije »klikunula« su 343 studenta, a njih 50 taj je studij označilo kao prvi izbor. Omjer upisne kvote i prvih izbora je 1,67, a logopedija je, kao i prijašnjih godina, apsolutno najpoželjniji studij u Hrvatskoj, jer prvo mjesto među deset najtraženijih studijskih programa zauzima logopedija na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu u Zagrebu. Čak 670 maturanata već se prijavilo za 80 upisnih mjesta, a za njih 270 to je prvi izbor.


Interes za riječki studij dentalne medicine iskazala su 323 maturanta, a nudi im se svage 30 upisnih mjesta. Njih 68 odabralo je taj studij za prvi izbor, a omjer upisne kvote i prvih izbora je 2,28. Dekanica Fakulteta dentalne medicine prof. dr. Sonja Pezelj Ribarić kaže da se radi o uobičajenom interesu za taj studijski program.


– Svake godine imamo najmanje 300 do 500, pa čak i 600 prijava, ističe prof. dr. Pezelj Ribarić.


Fizioterapija i radiološka tehnologija


Iako se trenutno ne nalazi među prvih deset najpoželjnijih studija u Hrvatskoj, i studij fizijatrije Fakulteta zdravstvenih studija jako dobro kotira među maturantima. Među programima riječkog Sveučilišta u samom je vrhu s 224 prijave za 30 upisnih mjesta, a 47 maturanata označilo ga je kao prvi izbor pa je omjer kvote i prvog izbora 1,57. Dekanica Fakulteta zdravstvenih studija prof. dr. Daniela Malnar također ističe da takav interes za tu ustanovu nije ništa novo.


– Fizioterapija i radiološka tehnologija studijski su programi koji svake godine privuku iznimno velik broj kandidata za upis. Omjer kvote i kandidata bude i do 1:4. Nismo razmišljali o povećanju broja upisnih mjesta, jer je program akreditiran za 30 upisnih mjesta, a za povećanje kvote potrebni su prostorni i nastavni kapaciteti. Također, svako povećanje upisne kvote dovodi u pitanje kvalitetu, a bolje je imati veću kvalitetu nego masovnost, objašnjava prof. dr. Malnar.


S obzirom da maturanti studijske programe mogu prijavljivati sve do objave rezultata mature, s izuzetkom studija koji imaju prijemne ispite ili dodatna testiranja, popis najtraženijih podložan je promjenama, a ono što uskoro istječe, rok je za prijavu samih ispita mature koji se nakon 15. veljače više neće moći prijavljivati.