Predstavnici Rijeke posjetili sjedište Lürssen grupe

Ingrid Šestan Kučić

Osim sjedišta Lürssena, obilazak je uključivao i njihovo brodogradilište, projektne urede te urede za istraživanje i razvoj

Osim sjedišta Lürssena, obilazak je uključivao i njihovo brodogradilište, projektne urede te urede za istraživanje i razvoj

Poznata njemačka brodograditeljska obitelj Lürssen u Rijeci će graditi luku nautičkog turizma Porto Baroš, a ta će investicija donijeti otvaranje novih radnih mjestaRektorica Sveučilišta u Rijeci prof. dr. Snježana Prijić Samaržija i riječki gradonačelnik Marko Filipović sudjeluju na sastanku mreže Mladih Sveučilišta za Budućnost Europe – Young Universities for the Future of Europe (YUFE) u Bremenu, čije sveučilište slavi 50 godina postojanja.


Riječ je o mreži čiji je član i riječko Sveučilište, a osim predstavnika svih sveučilišta iz Mreže, među kojima je i Sveučilište u Rijeci, sastanku prisustvuju i politički predstavnici iz svih YUFE regija.


Učvrstiti veze


Sastanak je okupio oko 60 sudionika, a cilj mu je učvrstiti veze između akademskog svijeta i šire gradske zajednice.
Gradonačelnici i predstavnici sveučilišta razgovarat će na temu održivih gradova, koja inače nije u fokusu YUFE-a, ali je tema koja suradnjom lokalne vlasti i akademske zajednice može pridonijeti strateškom pozicioniranju gradova, učiniti ih privlačnijima i konkurentnijima, a građanima, prvenstveno mladima, pružiti jedinstvene mogućnosti u obrazovanju, zapošljavanju i međukulturnoj razmjeni.Cilj YUFE mreže je radikalno preoblikovanje europskog visokog obrazovanja kroz uspostavljanje modela mladog, prema studentima usmjerenog, neelitnog, otvorenog i uključivog Europskog sveučilišta.


Riječ je o jedinstvenom ekosustavu kojem je cilj povezivati sveučilišta sa zajednicama putem suradnje između visokoobrazovnih institucija i javnog i privatnog sektora te građana diljem Europe. Riječki gradonačelnik i rektorica Prijić Samaržija u sklopu boravka u Bremenu posjetili su sjedište i susreli se s Peterom Lürssenom, suvlasnikom i generalnim direktorom kompanije.


Osim sjedišta Lürssena, obišli su i njihovo brodogradilište, projektne urede te urede za istraživanje i razvoj. ACI Gitone je tvrtka nastala suradnjom ACI marina i Gitonea, koju je osnovala upravo poznata njemačka brodograditeljska obitelj Lürssen.


U Rijeci će graditi luku nautičkog turizma Porto Baroš, a ta će investicija Rijeci donijeti otvaranje novih radnih mjesta u djelatnostima povezanim s nautičkim turizmom te će značajno utjecati na pozicioniranje našeg grada upravo u aspektu nautičkog turizma.


Pomorska industrija


Lürssen je u Rijeci otvorio i svoj dizajnerski studio Lürssen dizajn center Kvarner koji je, u partnerstvu sa Sveučilištem u Rijeci, pokrenuo osnivanje Maritime Innovation Clustera kao platforme za pripremu suradničkih projekata istraživanja i razvoja, kao i razvoja istraživačke infrastrukture koja će biti dostupna svim članovima klastera.


Osnivanjem klastera želi se jačati konkurentnost i inovativnost pomorske industrije putem umrežavanja svih relevantnih čimbenika javnog, privatnog i znanstveno-istraživačkog sektora u okviru brodogradnje i srodnih industrija.