Professor emeritus

Predstavljena knjiga “Sve moje plovidbe” Pavla Komadine: Naši ljudi danas vode svjetske poslove

Marinko Glavan

Foto Sergej Drechsler

Foto Sergej Drechsler

Kadrovi koje smo stvarali na našim učilištima, vode poslove u velikim svjetskim kompanijama i lukama, promičući naša pomorska učilišta i hrvatsko pomorstvo, ističe Pavao KomadinaKnjiga “Sve moje plovidbe”, autora professora emeritusa Pavla Komadine, predstavljena je u Rektoratu riječkog Sveučilišta. Riječ je o četvrtoj knjizi iz edicije o professorima emeritusima, koje Sveučilište u Rijeci izdaje u sklopu očuvanja sveučilišne baštine.


Autor, široj javnosti najpoznatiji kao dugogodišnji profesor i dekan Pomorskog fakulteta, znanstvenik, kao i nekadašnji zamjenik ministra pomorstva, prometa i veza, u svojoj je iznimno bogatoj karijeri bio i pomorac, u svim zvanjima, od kadeta do zapovjednika, aktivan i u lokalnoj politici, u Gradskom vijeću Grada Rijeke i Županijskoj skupštini.

Komadina je tijekom radnog vijeka bio i na vodećim funkcijama u pomorskom gospodarstvu te na riječkom Sveučilištu, gdje je bio prorektor, utemeljitelj Vijeća professora emeritusa, a i danas je aktivan kao savjetnik rektorice Snježane Prijić-Samaržije koja mu je zahvalila na dosadašnjem radu ističući kako je nemoguće nabrojati sva postignuća i priznanja koja je Komadina postigao u dosadašnjem radu.


– Profesor Komadina izniman je čovjek, nesvakidašnje radoznalosti, životne i radne energije, brojnih interesa i nesvakidašnjih postignuća. Nastavnik i profesor koji nije samo predavao na našem Pomorskom fakultetu, nego sudjelovao u osnivanju visokih pomorskih učilišta u Splitu i Kotoru, kao i odjela za pomorstvo u Zadru i Dubrovniku.


Nositelj je brojnih priznanja, od odlikovanja Predsjednika Redom Danice Hrvatske, do nagrada Grada Rijeke i Primorsko-goranske županije, uz brojna međunarodna priznanja. Ključni dio karijere proveo je u obrazovanju, a kada je pisao ovu knjigu, pisao je o ljudima, svojoj obitelji, suradnicima, prijateljima, učenicima i studentima.Piše i o moru, kao čovjek koji je, kao što more spaja različite obale, spajao brojne i različite ljude, rekla je rektorica.


Auditoriju u prepunoj Auli magni riječkog Sveučilišta obratio se i sadašnji dekan Pomorskog fakulteta Alen Jugović.


– Imao sam privilegiju da budem student profesora Komadine, kasnije i njegov kolega, danas i prijatelj, a jedno kratko vrijeme i njegov šef. Iz studentskih dana pamtim da, kad bi se obraćali profesoru, nismo imali osjećaj da smo jedan u mnoštvu, jer su njegovi odgovori bili uvijek takvi da smo osjećali kako se obraća baš nama. Svojim odnosom i radom stekao je veliko poštovanje studenata svih generacija, rekao je Jugović.Sam autor je kazao kako je knjiga posvećena svim ljudima s kojima je živio i radio, od obitelji, preko mentora i suradnika, do studenata i učenika kojima je posvetio najveći dio svoje karijere.


– Često čujem pitanje jesmo li primorska ili pomorska zemlja. Nakon nametnutog nam rata propale su brojne pomorske kompanije, ostali smo bez više od stotinu brodova. Izgubili smo i još neke kompanije u kasnijim godinama, a ni luke nisu bolje prošle, ali cijelo vrijeme smo imali vrhunske časnike na najvećim i najsloženijim brodovima u svijetu.


I danas ih imamo, na najvećim kontejnerašima, na LNG brodovima, na brodovima za uplinjavanje ukapljenog prirodnog plina i najluksuznijim kruzerima. Naši ljudi, kadrovi koje smo stvarali na našim učilištima, vode poslove u velikim svjetskim kompanijama i lukama, promičući naša pomorska učilišta i hrvatsko pomorstvo i dok je tako, mi smo primorska, ali i pomorska zemlja, rekao je Komadina.